Η Βρετανία «γονατίζει» μπροστά στον λοχαγό Τομ Μουρ που πέθανε στα 100 του

Η ζωή του και το σπουδαίο δώρο στο βρετανικό σύστημα υγείας

Η φωτογραφία του Σερ Τόμας Μουρ προβλήθηκε στην πλατεία Πικαντίλι του κεντρικού Λονδίνου / Reuters

Η Βρετανία απέτισε σήμερα, Τετάρτη, φόρο τιμής στον βετεράνο αξιωματικό του στρατού, Τομ Μουρ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή χθες στα 100 του χρόνια έχοντας νοσήσει από κορωνοϊό και πνευμονία. Τα τελευταία πέντε χρόνια πάλευε και με τον καρκίνο.

Εν μέσω πανδημίας και lockdown, τον περασμένο Απρίλιο ο Μουρ έστειλε το δικό του μήνυμα ελπίδας, συγκεντρώνοντας πάνω από 32 εκατομμύρια στερλίνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Για να καταφέρει τον στόχο του, χρειάστηκε να κάνει τον γύρο του σπιτιού του 100 φορές και γρήγορα έγινε viral.

Λουλούδια και μηνύματα αγάπης γέμισαν τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού του Μουρ στο Λονδίνο. «Θα είσαι πάντα ο ήρωάς μας. Σε ευχαριστούμε για τη ζεστή καρδιά σου και το υπέροχο χαμόλεγό σου. Αναπαύσου εν ειρήνη» του έγραψαν.

Λουλούδια και σημειώματα έξω από το σπίτι του Μουρ στο Λονδίνο / AP Images

Η φωτογραφία του προβαλλόταν στην πλατεία Πικαντίλι του κεντρικού Λονδίνου, ενώ το Μάτι του Λονδίνου, το στάδιο του Γουέμπλεϊ και ο Πύργος του Μπλάκπουλ φωταγωγήθηκαν προς τιμή του.

Συλλυπητήρια απέστειλαν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ακόμη και ο Λευκός Οίκος, ενώ ποδοσφαιριστές, μαθητές και η οικογένειά του έκλαψαν για έναν άνθρωπο, τον οποίο εκατομμύρια άλλοι θεωρούν ήρωα του lockdown.

Ποιος ήταν ο Τομ Μουρ

Γεννημένος στο Γιόρκσιρ της βόρειας Αγγλίας, όπου και μεγάλωσε, ο Μουρ είχε υπηρετήσει στην Ινδία, την Μιανμάρ και στη Σουμάτρα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν παιδί ανθρώπων, που είχαν επιβιώσει από την Ισπανική γρίπη του 1918, η οποία είχε «θερίσει» μέσα σε λίγους μήνες 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ένας από τους τυχερούς που δε μολύνθηκαν ήταν και ο πατέρας του Τομ ο Γουίλφρεντ Μουρ κτίστης στο επάγγελμα, απ’ όπου αργότερα ο έφηβος Τομ θα παρακινηθεί να μαθητεύσει κοντά σε πολιτικό μηχανικό προκειμένου ν’ ασχοληθεί και αυτός με τη σειρά του στον κατασκευαστικό τομέα.

Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατατάσσεται στον Βρετανικό Στρατό. «Δεν με πείραξε καθόλου», ανέφερε σε μια συνέντευξή του το 2020 σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. «Στα 20 σου δεν παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά. Σκέφτηκα τέλεια, πρόκειται να είναι κάτι σπουδαίο...» συμπλήρωνε.

Πλέον είναι στρατιώτης του 8ου Τάγματος που υπάγεται στο Σύνταγμα «Δούκας του Ουέλινγκτον» με έδρα την Κορνουάλη, προστατεύοντας τις νότιες ακτές της Αγγλίας από πιθανή Γερμανική εισβολή. Μήνες αργότερα θα επιλεγεί για εκπαίδευση δόκιμου αξιωματικού και θα ονομαστεί ανθυπολοχαγός στις 28 Ιουνίου 1941. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς η μονάδα του ανθυπολοχαγού Μουρ μετατρέπεται σε τεθωρακισμένη και εξοπλίζεται με βαρέα άρματα «Τσώρτσιλ». Σύντομα ο Τομ Μουρ θ’ ανήκει στο 146ό Βασιλικό Σύνταγμα Τεθωρακισμένων.

Ο Τομ Μουρ χρίστηκε ιππότης το 2020 / AP Images

Με την εξέλιξη του πολέμου θα μεταφερθεί στη Μουμπάι, μια πόλη της Δυτικής Ινδίας, και αργότερα στην Καλκούτα, παίρνοντας μέρος στη μάχη της νήσου Ραμρί στην τότε Βιρμανία (Μιανμάρ), που ήταν Βρετανική αποικία στην νοτιοανατολική Ασία. Εκεί θ’ αντιμετωπίσει τους Ιάπωνες, οι οποίοι αποδεκατίστηκαν όχι μόνο από τις βρετανικές λόγχες αλλά και τους κροκόδειλους του νησιού που κατασπάραξαν εκατοντάδες τραυματίες.

Καθώς τα τεθωρακισμένα κολλούσαν στη λάσπη ο Τομ Μουρ χρησιμοποιώντας μια στρατιωτική μοτοσικλέτα μέσα από τη ζούγκλα ως ανιχνευτής προσπαθούσε να βρει δίοδο για την προώθηση των αρμάτων στην πρώτη γραμμή.

Ο λοχαγός Σερ Τομ ανακαλεί τις στιγμές που έβλεπε στη ζούγκλα αράχνες τόσο μεγάλες όσο «η παλάμη του χεριού». Η εκστρατεία αυτή στην νοτιοανατολική Ασία είναι μια από τις λιγότερο γνωστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο «ξεχασμένος πόλεμος» της 14ης Στρατιάς.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945 και το τέλος του πολέμου στον Ειρηνικό ο Τομ Μουρ, που είναι πλέον λοχαγός στέλνεται στη Σουμάτρα και από εκεί στη Βρετανία ως εκπαιδευτής σε μονάδα τεθωρακισμένων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχρισε τον Τόμας Μουρ ιππότη / AP Images

Μετά την απόλυσή του από το στρατό μεταπολεμικά θα εργαστεί ως μάνατζερ σε κατασκευαστική εταιρεία. Πάθος του ήταν οι μοτοσικλέτες, συμμετείχε και σε αγώνες από πολύ νεαρή ηλικία.

Στις 30 Απριλίου 2020, ανήμερα των γενεθλίων του, δυο εμβληματικά αεροσκάφη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - σύμβολα της βρετανικής αεροπορικής ισχύος της περιόδου - ένα Χάρικεϊν και ένα Σπίτφαϊρ πέταξαν πάνω από το σπίτι του για να τιμήσουν τον λοχαγό Μουρ.

Τον Ιούλιο του 2020 ο λοχαγός Τομ Μουρ χρίστηκε ιππότης στο Κάστρο του Ουίνδσορ από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν ο καλύτερος αποχαιρετισμός για έναν άνθρωπο που ενσάρκωσε όσο κανείς άλλος το πνεύμα του 20ου στον 21ο αιώνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top