Economist: Μειώθηκαν οι ελευθερίες μας λόγω κορωνοϊού

Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες;

Κατά σχεδόν 70% περιορίστηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες μας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του The Economist που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία παρατείνει το lockdown μέχρι τον Μάρτιο

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, όμως ιδιαίτερα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι  «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις εντός ΕΕ λόγω των μεταλλάξεων

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ προηγούνται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία είναι χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμός στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top