Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Μπορεί και απόψε να δοθεί η άδεια για την κυκλοφορία του στην ΕΕ

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για την Ευρώπη στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα ο Emer Cooke, διευθύνων σύμβουλός του ΕΜΑ, δήλωσε ότι «η επιστημονική γνώμη του EMA ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου COVID19 στην ΕΕ με τις αντίστοιχες διασφαλίσεις, ελέγχους και υποχρεώσεις».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγκριτης κινητοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ και να αναγνωρίσω την ακούραστη δουλειά πίσω από τα παρασκήνια μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη και των συναδέλφων μου στον EMA που συμμετείχαν στην αξιολόγηση», τόνισε.

«Αυτή είναι η στιγμή: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID-19», τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Πόσο θα κοστίζει

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από ευρωπαϊκό έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλει το ποσό των 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις 300 εκατ. δόσεις της ΕΕ. Τελικά συμφωνήθηκε να κοστίζει λίγο κάτω από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που θα καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer στις 11 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top