Ευρωπαϊκή διπλωματία: Την Τετάρτη στο COREPER το προσχέδιο για την Τουρκία

«Η απόσυρση του Oruc Reis δεν εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος»

«Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία δεν πληρούνται. Δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημέρωσε τον Τύπο για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τόνισε ότι «η απόσυρση του Oruc Reis δεν εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος από τους 27».

Χάικο Μάας: «Υπερβολικά πολλές οι προκλήσεις της Τουρκίας»

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, ο ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι η εκτίμηση των 27 είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, θα κληθούν να αποφασίσουν πώς πρέπει να συνεχίσουν και ότι το COREPER, η συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, θα εξετάσει την Τετάρτη το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες. 

Eνοχλήθηκε η Τουρκία με το άρθρο Δένδια - Κακομαθημένη της Ευρώπης η Ελλάδα

Το πρόγραμμα της συνεδρίασης -Τι θα συζητηθεί

Κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ  - Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), οι 27 υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία περιλαμβάνει βαριά ατζέντα, θα ξεκινήσει στη 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών της Πέμπτης και δε θα ολοκληρωθεί πριν τις 15:00 της Παρασκευής. 

Δένδιας από Βρυξέλλες: Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου και τα συμπεράσματα που θα τεθούν ενώπιον του ΣΓΥ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξετάσουν την κατάσταση και τον συντονισμό σε σχέση με την πανδημία Covid-19 και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεση για συντονισμό σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, την εμβολιαστική στρατηγική, τα τεστ και τη σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων σε επόμενη φάση.

Ακολούθως, οι 27 θα εξετάσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της υιοθέτησης του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% ως το 2030. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό θα συμφωνηθεί μόνο αν προχωρήσει η υιοθέτηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η γερμανική προεδρία έχει ξεκινήσει επαφές για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας επί του μηχανισμού αιρεσιμότητας (κράτους δικαίου) και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν ενδείξεις για τις πρόθεσεις τους ως αύριο το βράδυ.

«Δε ξέρω αν θα το πετύχουμε (να έχουμε συμβιβασμό), αλλά αν δεν έχουμε τότε εξετάζονται άλλες λύσεις, όπως Ταμείο Ανάκαμψης με 25ΚΜ, με διακυβερνητική συμφωνία», εξήγησε. 

Επίσης σημείωσε ότι στα συμπεράσματα θα υπάρχει και το ζήτημα της τρομοκρατίας και θα επισημαίνονται περιοχές πολιτικής που θα πρέπει να προωθηθούν το ερχόμενο διάστημα.

Τέλος, σε σχέση με το Brexit, ανακοίνωσε νέο τηλεφώνημα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τόνισε ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται εντατικά από χθες καταγράφοντας πρόοδο όχι όμως και συμφωνία στα 3 ανοιχτά ζητήματα: αλιεία, διακυβέρνηση και ισότιμο ανταγωνισμό. Έκανε λόγο για καθοριστικές ώρες και σημείο καμπής στις συζητήσεις. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top