Bρετανία: Βγαίνει από lockdown ενός μήνα - Ανοιχτά καταστήματα, γυμναστήρια

Θα εφαρμόζεται ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 23/11

Ευχάριστα τα νέα για τους Βρετανούς σήμερα, αφού εκτός από την έγκριση του εμβολίου της Pfizer που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό των πολιτών από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, η χώρα βγαίνει από το lockdown μετά από τέσσερις εβδομάδες και περνά σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή.

Βρετανία: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer - Τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβιολιασμός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ελπίζει να άρει τους περιορισμούς την άνοιξη χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών και μιας εκστρατείας διεξαγωγής μαζικών διαγνωστικών τεστ. Η Αγγλία είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη (περισσότεροι από 59.000 για 1,6 εκατομμύριο κρούσματα).

Αγγλία: Έφερε αποτελέσματα το εθνικό lockdown - 30% πτώση στα κρούσματα

Ανοίγουν καταστήματα, γυμναστήρια – Επιτρέπονται λειτουργίες και γάμοι

Πλέον σε όλη την Αγγλία ανοίγουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, προς μεγάλη ανακούφιση των καταστηματαρχών ενόψει Χριστουγέννων. Επίσης ανοίγουν ξανά τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι. 

Τα μέτρα που θα ισχύουν στη Βρετανία μετά την άρση του lockdown

Οι συναθροίσεις επιτρέπονται με όριο έως και έξι ατόμων, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, επιτρέπονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 

Καταναλωτές έξω από κατάστημα υποδημάτων - Σήμερα ανοίγουν στη Βρετανία και τα καταστήματα μη απαραίτητων ειδών

Καταναλωτές έξω από κατάστημα υποδημάτων - Σήμερα ανοίγουν στη Βρετανία και τα καταστήματα μη απαραίτητων ειδών/ φωτογραφία ΑΡ

Τα επίπεδα συναγερμού, οι περιορισμοί και η «ανάπαυλα» για τα Χριστούγεννα

Μέχρι τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα συναγερμού τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σχεδόν όλη η Αγγλία, με περίπου 55 εκατομμύρια κατοίκους, τέθηκε στο επίπεδο συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται το χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού. 

Οι περιορισμοί, που αφορούν κυρίως τη λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων αλλά και τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, είναι πιο αυστηροί σε σχέση με πριν το lockdown, κάτι που προκάλεσε την οργή πολλών βουλευτών, ακόμη και από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον. Φοβούνται τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι περιορισμοί στην οικονομία, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί από την αρχή της πανδημίας covid-19. 

Για να στηρίξει τα καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιτρέψει να επιλέγουν μόνα τους το ωράριο λειτουργίας τους, με κάποιες αλυσίδες να αποφασίζουν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. 
Πάντως, οι Βρετανοί θα έχουν μια ανάπαυλα τα Χριστούγεννα, όταν θα επιτραπούν επί πέντε ημέρες –από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου- οι συγκεντρώσεις, όχι όμως περισσότερων από τριών νοικοκυριών. 

Σε δύσκολη θέση ο Τζόνσον – Βουλευτές του καταψήφισαν το κυβερνητικό σχέδιο 

Στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας για το κυβερνητικό σχέδιο οι βουλευτές των Εργατικών αποφάσισαν να απέχουν. Ο επικεφαλής τους Κιρ Στάρμερ εκτίμησε ότι η οικονομική στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις πλέον πληγείσες περιοχές είναι ανεπαρκής και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων απουσία ενός επαρκούς συστήματος ιχνηλάτησης.

Όμως τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν κάποιους Συντηρητικούς βουλευτές, 55 από τους οποίους καταψήφισαν το κυβερνητικό σχέδιο και άλλοι 16 απείχαν, φέρνοντας τον Τζόνσον αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του μετά την εκλογή του στην προεδρία των Τόρις. 

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται ανά δύο εβδομάδες

Τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν τελικά με 291 ψήφους υπέρ έναντι 78 κατά, θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, με την πρώτη εκτίμηση να γίνεται στις 16 Δεκεμβρίου. “Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την πρόοδο που κάναμε τον προηγούμενο μήνα και να κρατάμε τον ιό υπό έλεγχο”, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων μολύνσεων να μειώνεται  περίπου κατά ένα τρίτο στη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College, δεν είναι πιθανή η χαλάρωση των μέτρων πριν τα Χριστούγεννα. 

Διαφορετική στρατηγική σε Σκωτία και Ουαλία

Σε άλλες περιοχές της Βρετανίας η στρατηγική διαφέρει. Στη Σκωτία ισχύει επίσης ένα σύστημα τοπικών περιορισμών. Στην Ουαλία, μετά από μια καραντίνα 17 ημερών που ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Παρασκευή οι παμπ θα κλείνουν στις 18:00 και θα τους απαγορεύεται να πωλούν αλκοόλ, με την ελπίδα ότι η επιδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο πριν τα Χριστούγεννα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top