Μεταναστευτικό: Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Frontex: Κατά 74% μειώθηκαν οι αφίξεις από Ιανουάριο έως Οκτώβριο

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του Star που αναφέρεται στο μεταναστευτικό

Ρεπορτάζ που αναφέρεται στο ζήτημα των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο για να φτάσουν στην Ευρώπη και πέφτουν θύματα παράνομων πρακτικών που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, έκανε η εφημερίδα Liberation. 

Βίντεο από τη δράση κυκλώματος που προσπαθούσε να διακινήσει μετανάστες

Άνθρωποι της εφημερίδας μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε τουρκικό σκάφος περιπολίας που περισυλλέγει μετανάστες από τη θάλασσα, οι οποίοι συχνά γίνονται το αντικείμενο συστηματικών επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Εδώ και αρκετούς μήνες, η ελληνική ακτοφυλακή κατηγορείται για εφαρμογή μιας πολιτικής συστηματικής επαναπροώθησης των μεταναστευτικών σκαφών. Μια επικίνδυνη και παράνομη πρακτική, καθώς, σύμφωνα με το διεθνές και το ναυτικό δίκαιο, κάθε άτομο που διασώζεται στη θάλασσα πρέπει να αποβιβαστεί στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι.

Και όποιος φτάνει στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει αίτημα ασύλου και να παραμείνει εκεί έως ότου αξιολογηθεί. Η μη επαναπροώθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μια θεμελιώδης αρχή σήμερα καταπατείται από τις ελληνικές αρχές, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ΜΚΟ Mare Liberum, η οποία εντοπίζει και τεκμηριώνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, κατέγραψε 266 επαναπροωθήσεις από τον Μάρτιο, που αφορούσαν σε 8.521 άτομα. «Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος», λέει η Marie Read, η οποία εργάζεται για τη ΜΚΟ.

Μεταναστευτικό: 109 παιδιά με προβλήματα υγείας αναχώρησαν για τη Γερμανία

Το αποτέλεσμα είναι μια δραματική πτώση των αφίξεων μεταναστών μέσω του Αιγαίου, παρατηρεί ο συντάκτης. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό προστασίας των συνόρων Frontex, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 74% για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο. Η πανδημία του κορωνοϊού παίζει σίγουρα ρόλο, «αλλά η Αθήνα μόλις και μετά βίας κρύβει τη νέα πολιτική της των επαναπροωθήσεων».

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε ότι «από την αρχή του έτους, απετράπη η είσοδος περισσότερων από 10.000 ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα και η απειλή των μεταναστών χρησιμοποιείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ως διαπραγματευτικό του όπλο στη διελκυστίνδα με τις Βρυξέλλες.

Η συνεργασία των μονάδων Frontex σε αυτές τις παράνομες πρακτικές έχει τεκμηριωθεί από αρκετές έρευνες από ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης όπως το Der Spiegel και η ιστοσελίδα Bellingcat. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η ευρωπαϊκή υπηρεσία καλύπτει - ή ακόμη και ενθαρρύνει - τέτοιες πρακτικές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top