Lockdown: Με ποια μέτρα θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι χώρες της Ευρώπης

Τι θα ισχύει σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία

Δείτε στο βίντεο του Reuters στιγμιότυπα από το στολισμένο Βερολίνο.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Ευρώπη που αντιμετωπίζει το δεύτερο και πιο σκληρό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αναμένεται να γιορτάσει διαφορετικά φέτος.

Κορωνοϊός: Η Γαλλία βγαίνει από το δεύτερο lockdown στις 15 Δεκεμβρίου

Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την άρση του εγκλεισμού σε τρία στάδια, χρόνος απαραίτητος για να φανεί, αν η επιδημία οπισθοχωρεί πραγματικά, καθώς ναι μεν όλοι οι δείκτες έχουν σίγουρα μειωθεί, αλλά οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τους 50.000. Με πιο αυστηρά μέτρα θα περάσουν τις γιορτές η Γερμανία και η Βρετανία.

ΠΟΥ: «Κάντε γιορτές με τις οικογένειες σας με … τηλεδιάσκεψη»

Γαλλία: Σε δύο στάδια η άρση του lockdown – Πιο χαλαρά μέτρα τα Χριστούγεννα

Η πρώτη φάση ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου το πρωί, με το άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων και την επαναλειτουργία των θρησκευτικών χώρων, ακόμα κι αν το πρωτόκολλο υγείας παραμένει ενισχυμένο.  Διατηρείται ο εγκλεισμός, αλλά με πιο χαλαρούς κανόνες. Το πιστοποιητικό μετακίνησης παραμένει υποχρεωτικό, αλλά τώρα θα ισχύει για 3 ώρες και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από την κατοικία, έναντι της μιας ώρας σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ θα συνεχισθεί η τηλεργασία, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός μετακινήσεων.

Χριστούγεννα στη Γαλλία

Άρση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Μακρόν. AP Images

Το δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κοντά στις διακοπές του τέλους του έτους, ωστόσο θα παραμείνουν ισχυροί περιορισμοί, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο εγκλεισμός θα αρθεί, αλλά θα αντικατασταθεί από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 7:00 το πρωί, ενώ θέατρα, κινηματογράφοι, και μουσεία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά. Το πιστοποιητικό μετακίνησης δε θα είναι πλέον υποχρεωτικό και δε θα υπάρχει πλέον όριο απόστασης, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ' εξαίρεση δe θα ισχύσει, αλλά θα απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Βρετανία: Χαλάρωση των μέτρων για πέντε ημέρες

Οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στη Βρετανία μετά την άρση του lockdown

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να σχηματίσουν μια «χριστουγεννιάτικη φυσαλίδα», δηλαδή ένα «προστατευμένο περιβάλλον» ώστε τα μέλη τους να συναντιούνται μεταξύ τους στο σπίτι, σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Δε θα μπορούν, όμως, να επισκεφθούν μαζί εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας. Το σχέδιο αυτό θα ισχύσει από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

Χριστούγεννα στη Βρετανία

Στολισμένο το Λονδίνο παρά τον κορωνοϊό. AP Images

Επίσης, θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν στη διάθεσή τους άλλη μία ημέρα.

Το lockdown στην Αγγλία πρόκειται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, όμως στη συνέχεια θα εφαρμόζονται κατά τόπους περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Γερμανία: Διαφωνία των κρατιδίων για την άρση περιοριστικών μέτρων

Μετά τη συμφωνία των περισσοτέρων ομοσπονδιακών κρατιδίων για μια κοινή γραμμή ως προς τους κανόνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην περίοδο των γιορτών, η καγκελαρία εξέφρασε τον σκεπτικισμό της σχετικά με ορισμένα σημεία, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό «Business Insider», οι προγραμματισμένοι περιορισμοί επαφών δεν είναι αρκετά αυστηροί για την καγκελαρία.

Χριστούγεννα Γερμανία

Το Βερολίνο προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα. AP Images

Τα περισσότερα κρατίδια έχουν μεν συμφωνήσει ότι από την 1η Δεκεμβρίου ότι θα μπορεί να συναντηθεί ιδιωτικά κάποιος μόνο με μια οικογένεια και ότι συνολικά δε θα ξεπερνούν τα πέντε άτομα άνω των 14 ετών, αλλά από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου συμφώνησαν να γίνει μια εξαίρεση: κατά το διάστημα αυτό θα επιτρέπονται συναντήσεις με φίλους και γνωστούς και μάλιστα συναντήσεις έως και δέκα ατόμων, ενώ ο αριθμός των οικογενειών δεν προκαθορίζεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του εν λόγω περιοδικού, η καγκελαρία επιμένει ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι δυνατές με μία και μόνο οικογένεια. 

Ωστόσο, τα κρατίδια δεν το θεωρούν αυτό πρακτικό. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι το ανώτατο όριο για τις συναντήσεις μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου να μειωθεί από δέκα σε πέντε άτομα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top