Γαλλία: Σε ισχύ από το πρωί το νέο lockdown - Κοσμοσυρροή στα κομμωτήρια

Κλειστά σύνορα και επιχειρήσεις από 30 Οκτωβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου

Εκτός από τη «μάχη» με την τρομοκρατία, μεγάλη «μάχη» καλείται να δώσει η Γαλλία με τον κορωνοϊό. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα, σχεδόν 10.000 περισσότερα από την προηγούμενη μέρα. Την ίδια ώρα, τα κομμωτήρια της χώρας γέμισαν από κόσμο σε μια προσπάθεια των πολιτών να προλάβουν την τελευταία μέρα λειτουργίας τους… πριν την εφαρμογή του νέου lockdown. 

Καθολικό lockdown στη Γαλλία-Τα μέτρα που ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Μακρόν

Σχεδόν 50.000 κρούσματα σε μία μέρα

Το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε 47.637 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται σε πάνω από 1.280.000. Ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς. Συνολικά, 21.183 άνθρωποι νοσηλεύονται με Covid-19, σε σύγκριση με το υψηλό άνω των 32.000 στα μέσα Απριλίου. Ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 111, στους 3.156.

Διάγγελμα Μακρόν: Σε τι θα διαφέρει το νέο lockdown της Γαλλίας;

Κοσμοσυρροή στα κομμωτήρια πριν το νέο lockdown        

Τα κομμωτήρια σε ολόκληρη τη Γαλλία έδωσαν μάχη για να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο που συνέρρεε κατά την τελευταία ημέρα λειτουργίας τους, προτού τεθεί σε ισχύ το νέο lockdown.  

Το νέο lockdown, που στοχεύει στο να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία, προβλέπει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων, όπως των κουρείων και των κομμωτηρίων, από την 30η Οκτωβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Ποιοι οι περιορισμοί στο νέο καθολικό lockdown από 30 Οκτωβρίου έως 1η Δεκεμβρίου

Οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νέας καραντίνας μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή για κατεπείγοντες οικογενειακούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, μία ημέρα πριν τεθούν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Καστέξ και η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν έδωσαν διευκρινίσεις για τα μέτρα και το πώς θα εφαρμοστούν στο διάστημα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να παραμένουν στις κατοικίες τους και να βγαίνουν έξω μόνο αν έχουν συγκεκριμένο λόγο: για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά τους –εφόσον δε γίνεται να εργαστούν από το σπίτι– να επισκεφθούν γιατρό, να παράσχουν εκτάκτως βοήθεια σε συγγενικό τους πρόσωπο ή για να ασκηθούν, για μία ώρα, σε απόσταση που δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 χιλιόμετρο από τον τόπο κατοικίας τους.

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο. Η αστυνομία θα μπορεί να προχωρά σε ελέγχους.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια ωστόσο θα κλείσουν.

Ρολά θα κατεβάσουν επίσης τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δέχονται κοινό θα παραμείνουν ανοιχτές.

Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν επίσης, όμως στις τελετές (για παράδειγμα στους γάμους) θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Η τηλεργασία δεν είναι προαιρετική αλλά θα είναι υποχρεωτική παντού, καθ’ όλη την εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτά. Κανείς όμως δε θα επιτρέπεται να μπαίνει στη Γαλλία από τρίτες χώρες, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top