Αλλαγή ώρας: Την Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω- Η πρόταση της ΕΕ

Τελικά θα διατηρήσει η κάθε χώρα τη «χειμερινή» ή τη «θερινή»;

ρολόι πάνω σε γραφείο

Την ερχόμενη Κυριακή, στις 25 Οκτωβρίου, αλλάζει η ώρα και όπως κάθε χρόνο θα πρέπει στις 4 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών μας να γυρίσουν μία ώρα πίσω. Θα είναι αυτή όμως, η προτελευταία φορά; Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα αν τελικά θα καθιερώσει κάθε χώρα τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, έδωσε το δικαίωμα σε κάθε μέλος της Ε.Ε. να επιλέξει την εφαρμογή της χειμερινής ή της θερινής ώρας στην επικράτειά του. Ακολούθησε και δημόσια διαβούλευση και σε σύνολο περίπου 4,6 εκατομμυρίων απαντήσεων, το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής της αλλαγής της ώρας κάθε έξι μήνες, ενώ το 16% ήθελε να  διατηρήσει την αλλαγή. 

Αλλαγή ώρας: Γιατί αλλάζει η ώρα;

Στις 26 Μαρτίου του 2019 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, ενέκρινε την πρόταση για τη διακοπή των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας. Μάλιστα, η τελευταία αλλαγή ορίστηκε για την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Αν ισχύσει αυτό, η αλλαγή της ώρας στις 25 Οκτωβρίου θα είναι η προτελευταία.

Παρ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο επί του θέματος, δεν έχει πειστεί ότι η μονιμοποίηση της μίας ή της άλλης ώρας εξυπηρετεί εξίσου όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top