Ντεβεσελού Ρουμανίας: Επανεκλέχθηκε Δήμαρχος που απεβίωσε από κορωνοϊό

Ο Δήμαρχος Ίον Αλιμάν έφυγε από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου

Ντεβεσελού Ρουμανίας
Κάτοικοι του χωριού στη Ρουμανία στον τάφο του Δημάρχου

Οι κάτοικοι χωριού στη Ρουμανία εξέλεξαν για τρίτη φορά στις εκλογές της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου τον απερχόμενο Δήμαρχο, παρότι εκείνος είχε αποβιώσει 10 ημέρες νωρίτερα.

Ρουμανία: Τέλος τα σχολεία για φέτος, λόγω κορωνοϊού

Ο Δήμαρχος Ίον Αλιμάν έφυγε από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι ψηφοφόροι υποστήριξαν πως ο θανών έκανε πολύ καλή δουλειά και του άξιζε μια νίκη, ακόμη και μετά θάνατον. Έτσι, φρόντισαν να επανεκλεγεί και, μάλιστα, με ευρεία διαφορά στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Ρουμανία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, δεκάδες χωρικοί συγκεντρώθηκαν στον τάφο του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου, προκειμένου να ανάψουν κεριά στη μνήμη του μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή. «Είναι δική σου νίκη», ακούγεται να λέει ένας άνδρας. «Να ξέρεις πως θα είσαι περήφανος για εμάς. Αναπαύσου εν ειρήνη», συνεχίζει. Ο Αλιμάν κέρδισε την τρίτη σερί θητεία του σαν Δήμαρχος του Ντεβεσελού, ένα χωριό 3.000 περίπου κατοίκων στη νότια Ρουμανία, αποσπώντας μάλιστα 64% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, απέσπασε 1.057 από τις 1.600 ψήφους στο χωριό της Ρουμανίας.

«Ήταν ένας πραγματικός δήμαρχος για εμάς», ανέφερε μια γυναίκα του χωριού της Ρουμανίας που φορούσε μάσκα για τον κορωνοϊό, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. «Υπερασπίστηκε το χωριό, σεβάστηκε τους νόμους. Δεν νομίζω πως θα δούμε δήμαρχο σαν εκείνον ξανά».

Ο Δήμαρχος στη Ρουμανία διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ρουμάνος θα γινόταν τη Δευτέρα 57 ετών. Διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 4 Σεπτεμβρίου και πέθανε 13 ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο στο Βουκουρέστι. Το όνομά του, ωστόσο, είχε ήδη τυπωθεί στα ψηφοδέλτια και δεν υπήρχε χρόνος να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ευρώπη κορωνοϊός: Περισσότερα μέτρα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Εκπρόσωπος του κεντρικού εκλογικού γραφείου στη Ρουμανία, η Μιρκέα Πρεοτέσκου εξήγησε πως «εφόσον επικυρωθεί η εκλογική διαδικασία, πιθανότατα σήμερα (Δευτέρα), το γραφείο θα λάβει γνώση, βάση του νόμιμου εγγράφου που παρέχεται από την οικογένεια, για το γεγονός πως ο νικητής των εκλογών έχει αποβιώσει». Οι δημοτικοί σύμβουλοι αναμένεται να ορίσουν υπηρεσιακό δήμαρχο, έως ότου λάβουν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο χωριό της Ρουμανίας αναγκάζει τις Αρχές να επαναλάβουν την εκλογική διαδικασία. Παρόμοιο περιστατικό καταγράφτηκε το 2008, σε χωριό στην ανατολική Ρουμανία που επανεξέλεξε τον δήμαρχό του, παρότι εκείνος είχε πεθάνει πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top