Έκθεση της OLAG για την απάτη στην ΕΕ: Στην τρίτη θέση η Ελλάδα

Τα στοιχεία αφορού το 2019 - Ποιες χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση

Σημαία ΕΕ

Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα, με επτά υποθέσεις, σε έρευνες που διεξήγαγε ο OLAF σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ που διαχειρίζονται ή δαπανώνται εν όλω ή εν μέρει σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο το 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης για τα πεπραγμένα του 2019.

Η Ρουμανία και η Ιταλία προπορεύονται στην λίστα, με 11 και 9 υποθέσεις αντίστοιχα, ενώ η Κύπρος δεν βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο.

Σύμφωνα με όσο μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου, για το 2019, οι έρευνες που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κυμαίνονταν από την διερεύνηση σύνθετων περιπτώσεων απάτης που αφορούσαν μηχανήματα που αγοράστηκαν με τη χρήση κεφαλαίων της ΕΕ και χειραγωγημένες διαδικασίες υποβολής προσφορών, έως σημαντικές κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις που στοχεύουν καταναλωτικά αγαθά και τσιγάρα. Ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, σύμφωνα με την αυξημένη εστίαση της ΕΕ στις πράσινες και βιώσιμες πολιτικές.

Οι έρευνες της OLAF για το έτος 2019 - Τι αφορά η έκθεση

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της υπηρεσίας Ville Itälä, η OLAF για το έτος 2019 ολοκλήρωσε 181 έρευνες, προχώρησε στην έκδοση 254 συστάσεως στις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές για την ανάκτηση 485 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, άνοιξε 233 νέες έρευνες, μετά από 1.174 προκαταρκτικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από εμπειρογνώμονες.

Συμπαιγνία και χειραγώγηση των συμβάσεων, διασυνοριακά συστήματα που καθιστούν δυσκολότερη την ανίχνευση, συχνή στόχευση έργων σε τρίτες χώρες για χρηματοδότηση λαθρεμπορίου και παραποίησης / απομίμησης σε σύνθετα διασυνοριακά δίκτυα είναι οι τάσεις που έφεραν στο φως οι έρευνες της OLAF για το 2019.

Εκτός από τις υποθέσεις διερεύνησης και συντονισμού, το 2019 η OLAF συνδιοργάνωσε ή παρείχε υποστήριξη σε 13 κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις και σημείωσε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, βοηθώντας τις εθνικές αρχές να κατασχέσουν περισσότερα από 251,4 εκατομμύρια τσιγάρα.

Η OLAF υπενθυμίζει ότι βρίσκεται τακτικά στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης νομοθετικών κειμένων σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από την απάτη και τη διαφθορά.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ετήσια έκθεση για το 2020 θα έχει διαφορετικό επίκεντρο, αντικατοπτρίζοντας τις μοναδικές συνθήκες υπό τις οποίες η OLAF και όλοι οι άλλοι εργάστηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση της ΕΕ να λειτουργεί όπως ποτέ άλλοτε, βοηθώντας τις κοινωνίες μας να επανέλθουν στα πόδια τους μετά τα πρωτοφανή γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top