Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο θα παραδώσει την εξουσία κατόπιν δημοψηφίσματος

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη χώρα

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι προσφέρεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από δημοψήφισμα, σε μια προφανή προσπάθειά του να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας έκανε την πρόταση αυτή, η οποία, όπως επέμεινε, δεν θα υλοποιηθεί όσο τελεί υπό πίεση από τους διαδηλωτές, μετά την δήλωση της αντιπολιτευόμενης πολιτικού που έχει φύγει στο εξωτερικό, της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ότι προτίθεται να ηγηθεί της χώρας.

Λευκορωσία

Κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία. AP Images

Σε μια ένδειξη ότι γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος, ο Λουκασένκο αντιμετώπισε πλήθος συνθημάτων υπέρ της παραίτησής του κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εργαζόμενους σε ένα από τα μεγάλα κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια που αποτελούσαν μέχρι τώρα το καύχημα του σοβιετικού στυλ οικονομικού μοντέλου του και σημαντική βάση υποστήριξής του.

Λευκορωσία: Συγγενείς αγνοουμένων ζητούν να μάθουν τι τους συνέβη

Η Ρωσία προτίθεται να παρέχει στρατιωτική βοήθεια

Η Ρωσία έχει δηλώσει στον Λουκασένκο ότι προτίθεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία στην περίπτωση εξωτερικής απειλής.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει εξάλλου την απειλή κυρώσεων από την ΕΕ μετά την αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών στη χώρα του έπειτα από την επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα στην προεδρία, την οποία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, εξασφάλισε με νοθεία. Εκείνος αρνείται ότι έχασε και επικαλείται τα επίσημα αποτελέσματα που του δίνουν ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων.

λευκορωσία
Οι πολίτες της Λευκορωσίας ζητούν την παραίτηση του Λουκανέσκο. AP Images

Ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα επίσης προς τους εργάτες ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, μέχρι να τον σκοτώσουν και πρότεινε αλλαγή του Συντάγματος, σε μια εμφανή παραχώρησή του, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται ικανή να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

«Ναι, δεν είμαι άγιος. Ξέρετε την σκληρή μου πλευρά. Δεν είμαι αιώνιος. Αλλά αν ρίξετε τον πρώτο πρόεδρο, θα συμπαρασύρετε τις γειτονικές χώρες και τα πάντα», τόνισε.

Η Ουκρανία ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Λευκορωσία        

Το Κίεβο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία, ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της χώρας  από το Μίνσκ για διαβουλεύσεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα με δηλώσεις του αναφέρει ότι  ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στην Λευκορωσία για διαβουλεύσεις σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, για να αξιολογήσει τις προοπτικές των σχέσεων Ουκρανίας –Λευκορωσίας στη νέα πραγματικότητα.  

Στις δηλώσεις του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «Το Κίεβο, για πρώτη φορά στην ιστορία, κάνει ένα τέτοιο βήμα στις σχέσεις με την Λευκορωσία και το κάνει αυτό αποκλειστικά εξαιτίας των ανεπίτρεπτων ενεργειών του Μίνσκ».

Λευκορωσία 2

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία. AP Images

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη Λευκορωσία        

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου εντείνονται οι πιέσεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποχώρηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει να γίνουν σεβαστές οι «ελευθερίες» των διαδηλωτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία δεν συνιστά απειλή για τη Λευκορωσία, δε συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορά της

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία παραμένει σε επαγρύπνηση λόγω των εξελίξεων στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να προστατεύσει τους συμμάχους της, όμως δεν συνιστά απειλή για το Μινσκ.

«Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Το ΝΑΤΟ δε συνιστά απειλή για τη Λευκορωσία και δεν έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, αυστηρά αμυντική, και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απέναντι στους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Το Βερολίνο διέψευσε την τηλεφωνική επικοινωνία Λουκασένκο-Μέρκελ

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το βράδυ της Δευτέρας ότι υπήρξε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top