Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία

Μπορρέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα»

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων - συγκαλεί την Τετάρτη για τη Λευκορωσία ο Πρόεδρος του οργάνου Σαρλ Μισέλ.

Λευκορωσία: Συγγενείς αγνοουμένων ζητούν να μάθουν τι τους συνέβη

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη στις 12:00 για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λευκορωσία και σημείωσε ότι «Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το δικό του μέλλον και να εκλέξει ελεύθερα τους ηγέτες του. Η βία σε διαδηλωτές δε μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Λευκορωσία

Μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. AP Images

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση και ο Σ.Μισέλ ήταν σε μόνιμη επαφή με τους ομολόγους του. Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και τα τελευταία γεγονότα δικαιολογούν τη σύγκληση Συνόδου, ενώ ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει ότι «Η ΕΕ θέλει να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Λευκορωσίας: το μήνυμα είναι ότι έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το μέλλον τους και να εκλέγουν ελεύθερα του ηγέτες τους».

Ένας νεκρός διαδηλωτής στη Λευκορωσία

Μπορρέλ: «Ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα - Η ΕΕ δίπλα τους»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, θα ενημερώσει την Τετάρτη τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και τις πρωτοβουλίες των Υπουργών Εξωτερικών για προσθήκη όσων ευθύνονται για τη βια και τη νοθεία στις πρόσφατες εκλογές σε λίστα κυρώσεων.

Λευκορωσία: Αιματηρές διαδηλώσεις με έναν νεκρό μετά τις προεδρικές εκλογές

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Την Κυριακή 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν στην πορεία ελευθερίας. Αυτές οι ειρηνικές διαδηλώσεις είχαν σαφείς απαιτήσεις: την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατούμενων ατόμων, τη δίωξη των υπευθύνων για την αστυνομική βία και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Οι τεράστιοι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός της Λευκορωσίας θέλει αλλαγή και τη θέλει τώρα. Η ΕΕ βρίσκεται δίπλα τους», βεβαιώνει ο Μπορρέλ.

«Όπως συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη, η ΕΕ επεξεργάζεται νέες λίστες για κυρώσεις εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για βία, καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων», επεσήμανε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top