Τουρκική Navtex για Καστελόριζο- Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ερντογάν: «Εμείς και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»

Σε έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκεί που «συνδέονται» η Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Κύπρο, θα προχωρήσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με Navtex, η οποία έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου, οι έρευνες θα γίνουν στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. 

Οι απαράβατοι όροι που βάζει η Ελλάδα για συνομιλίες με την Τουρκία

Ερντογάν: «Ετοιμαζόμαστε να συνάψουμε νέα συμφωνία με τη Λιβύη»

Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις, προχωρώντας σε υπερπτήσεις. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. 

Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.

Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Ερντογάν για Νavtex: Δε χρειαζόμαστε την άδεια κανενός

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σχετικά με αυτή την ενέργεια πως: «Εμείς δεν εξαρτόμαστε από την άδεια κανενός ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, ούτε για τα γεωτρύπανά μας» και πρόσθεσε: «Εμείς ό,τι χρειάζεται το διεθνές δίκαιο, όποια και να είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάναμε μέχρι σήμερα τα βήματά μας και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε και από δω και πέρα»,

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top