Γαλλία: Στη φυλακή το ζεύγος Φιγιόν για το σκάνδαλο «Penelopegate»

Ο πρώην πρωθυπουργός πλήρωνε τη σύζυγό του για δουλειές που δεν έκανε

Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας / Reuters

Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ επέβαλε το δικαστήριο του Παρισιού στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, και στη σύζυγό του Πενέλοπε, για το σκάνδαλο με τις ψεύτικες θέσεις εργασίας. 

Δημοτικές εκλογές Γαλλία: Μεγάλη άνοδος των Πρασίνων

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, τρία από τα οποία με αναστολή, και δε θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δέκα χρόνια. Η σύζυγός του καταδικάστηκε σε τρία έτη φυλάκισης με αναστολή, ενώ ο καθένας τους θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 375.000 ευρώ.

Μάλιστα η Πενέλοπε κρίθηκε ένοχη και για «συνέργεια και αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων πόρων» και «αποδοχή κατάχρησης κοινωνικών αγαθών».

Το ξέσπασμα του πολύκροτου σκανδάλου

Ο Φιγιόν κατηγορείται ότι κατέβαλε στη σύζυγό του το ποσό των 831.400 ευρώ για δουλειές που ποτέ δεν έκανε την περίοδο που εργαζόταν ως βοηθός του. 

Μάλιστα το σκάνδαλο έγινε γνωστό στη Γαλλία ως «Penelopegate» και έριξε δραματικά τη δημοφιλία του κεντροδεξιού υποψήφιου το 2017 απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. 

Όπως υποστήριξε ο δικαστής που έκρινε ένοχο το ζεύγος Φιγιόν, «η πληρωμή ήταν δυσανάλογη της εργασίας που έγινε. Η κυρία Φιγιόν προσελήφθη για μια θέση χωρίς αντικείμενο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top