Αποκάλυψη NYT: Απέλαση χιλιάδων Κινέζων φοιτητών σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Φοβούνται κατασκοπεία και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 12-05 τη διένεξη που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με Κινέζα δημοσιογράφο.

Νέα «βόμβα» έσκασε στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times χιλιάδες βίζες Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, αναμένεται να ακυρωθούν.

 CIA: Κατηγορεί την Κίνα ότι έκρυβε τα κρούσματα κορωνοϊού και μάζευε μάσκες

Σύμφωνα με τους NYT, κυβερνητικές πηγές στις οποίες περιλαμβάνονται ένας νυν κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις συζητήσεις της κυβέρνησης, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει από 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Έξαλλος ο Τραμπ τσακώθηκε με Ασιάτισσα δημοσιογράφο

Επίσης, ανέφεραν ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Κορωνοϊός: Αμερικανική Πολιτεία μήνυσε την Κίνα για την πανδημία

Οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ανέφερε η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν.

Ποιος είναι ο στόχος της απέλασης

Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τραμπ: «Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσω τις εκλογές»

Η κυβέρνηση αναμένει, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών. Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.

Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του κορωνοϊού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top