SpaceX: Αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση της NASA λόγω κακοκαιρίας

Για την ασφάλεια των αστροναυτών - Επόμενη εκτόξευση το Σάββατο

Αναβλήθηκε για το Σάββατο στις 30 Μαΐου, η εκτόξευση του πυραύλου με την τεχνολογική εταιρεία SpaceX, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιεί σήμερα με δύο αστροναύτες της NASA, μια δυνατότητα που για πολλά χρόνια ήταν μονοπώλιο λιγοστών κρατών και την οποία οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες στερήθηκαν για εννέα χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι η έντονη βροχόπτωση και οι καταιγίδες οι οποίες συνεχίζουν από το πρωί στην περιοχή δεν επέτρεψαν να γίνει η εκτόξευση του Διαστημόπλοιου Dragon.

Το Διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, φώτο: NASA TV

Ο λόγος είναι κυρίως η ασφάλεια των αστροναυτών, Μπένκεν και Χάρλεϊ, καθώς το διαστημόπλοιο φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρεται.

Η αποστολή προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.Θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα ταξιδέψουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από αμερικανικό έδαφος μετά τον τερματισμό του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου το 2011. Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο μοντέλο διαστημικού οχήματος.

Οι αστροναύτες της NASA, Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, αποτελούν το πλήρωμα της αποστολής της Space X. Ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών και έχουν χιλιάδες ώρες πτήσης στα κόκπιτ υπερηχητικών τζετς. Η επιλογή τους για τη συγκεκριμένη αποστολή έγινε από τη NASA το 2018.

Οι αστροναύτες της NASA, Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, Φώτο: AP

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πρόγραμμα συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, εκρήξεις, προβλήματα με το αλεξίπτωτο, αλλά η SpaceX υπερίσχυσε στο τέλος του αεροπορικού γίγαντα Boeing, ο οποίος επένδυσε για την κατασκευή μιας κάψουλας (του Starliner), η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ στις εγκαταστάσεις της NASA πριν την εκτόξευση, φώτο AP

Εάν η κάψουλα εκπληρώσει την αποστολή της και πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής, πλέον οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται από τους Ρώσους για να έχουν πρόσβαση στο διάστημα: από το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα διαθέσιμα διαστημικά οχήματα μεταφοράς. Κατόπιν τούτου, οι εκτοξεύσεις από τη Φλόριντα θα επιστρέψουν στον τακτικό ρυθμό τους, πάλι με τέσσερις αστροναύτες ανά αποστολή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top