Κορωνοϊός: Πότε τελειώνει η πανδημία στον κόσμο και στην Ελλάδα

Έρευνα πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης δίνει τις απαντήσεις

Η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.  Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και θα μιλάμε όλοι για το τέλος της πανδημίας. 

Remdesivir: Καθόλου καλά τα αποτελέσματα δηλώνει Έλληνας Καθηγητής

Απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαμπούρης. 

Το μοντέλο που προτείνουν οι επιστήμονες αναφέρει τρεις κατά σειρά ημερομηνίες που δείχνουν την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού από το σημείο καμπής κρουσμάτων, μέχρι την καταγραφή του 97% και του 100% αντίστοιχα των περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό σε κάθε χώρα. 

Ομάδα επιστημόνων: Έως και 2 χρόνια θα διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης υπογραμμίζουν ωστόσο πως οι εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν από αστάθμητους κάθε φορά παράγοντες. Διευκρινίζουν όμως ότι η μεθοδολογία που ακολουθούν βασίζεται στα μέτρα που έχει πάρει κάθε κυβέρνηση, στην αποδοχή των πολιτών στα μέτρα και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και μπορεί να περιγράψει το μοτίβο που θα ακολουθήσει η πανδημία. 

Remdesivir: Είναι αυτό το φάρμακο κατά του κορωνοϊού;

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έρευνα του εν λόγω πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη προσπαθούν να δείξουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει. 

Σύψας: «Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το φάρμακο για τον κορωνοϊό»

Έτσι, σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων. Το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη εκτιμούν πως το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί στις 9 Μαΐου και το 99% στις 25 Μαΐου. Τέλος η πανδημία στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα τελειώσεις στις 13 Ιουλίου. 

Κορωνοϊός: Ελπίδες για νέο φάρμακο που «πολεμά» τον ιό

Στην υπόλοιπη Ευρώπη το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Το τέλος της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου, ενώ εκτιμούν ότι η πανδημία έχει ήδη τελειώσει για την Κίνα.

Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

Δείτε τους πίνακες που προέκυψαν από την έρευνα του Πανεπιστημίου:


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top