Covid-19: Από 50 εκ. μέχρι 8 μέτρα φτάνουν τα σταγονίδια όταν φτερνιζόμαστε

Μελέτη Αμερικανών πανεπιστημιακών μιλά για τους τρόπους μετάδοσης του ιού

Είναι αρκετή η απόσταση των δύο μέτρων για να προστατευτούμε από τη μετάδοση του κορωνοϊού; Αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν με γράφημα ότι πιθανόν τα σταγονίδια να μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα οκτώ μέτρα κάτι που εξαρτάται και από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας.

Το συγκεκριμένο γράφημα δείχνει ότι το φτέρνισμα ακόμη κι όταν προέρχεται από έναν υγιή άνθρωπο δεν είναι τόσο αθώο. Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται μπορεί να φτάσουν από 50 εκατοστά μέχρι και 8 μέτρα. 

Νέα Υόρκη: Γυναίκα συναντά πρώτη φορά το μωρό της αφού νίκησε τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες το θερμό και υγρό περιβάλλον τα συντηρούν ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα, στις υψηλές θερμοκρασίες, τα σταγονίδια μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και 1000 φορές περισσότερο από ότι σε πιο ψυχρό περιβάλλον. 

«Αυτά τα σταγονίδια δεν εκτοξεύονται απομονωμένα. Πρόκειται για ένα σύννεφο το οποίο εξέρχεται. Είναι ένα σύννεφο αερίου, ταραχώδες, υψηλής ενέργειας το οποίο τα μεταφέρει (τα σταγονίδια) πολύ πιο μακριά από τον κανόνα των δύο μέτρων που εφαρμόζεται μέχρι τώρα», εξηγεί καθηγήτρια του MIT.

ΠΟΥ: 19 μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό που κάνουν τον γύρο του κόσμου

Ο καθηγητής παγκόσμιας υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Κρίστοφερ Γκίλ, μιλά για τους τρόπους μετάδοσης του Covid- 19:

«Εάν έχω COVID19, ζει στη μύτη μου και τον αφήσω και φτερνίζομαι και είσαι περίπου 3 πόδια μακριά (ένα μέτρο) και στοχεύω απευθείας στο πρόσωπό σου. Αυτός είναι πολύ άμεσος τρόπος. Αυτό είναι που ονομάζουμε η διάδοση των σταγονιδίων. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω των πραγμάτων που αγγίζω και μετά αγγίζεις. Είναι κάποια αντικείμενα τα οποία μας συνδέουν. Γι' αυτό ο κόσμος ανησυχεί όταν σκέφτεται την αλληλογραφία ή το σούπερ μάρκετ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας, όμως πως ο τρίτος τρόπος μετάδοσης είναι ο πιο ανησυχητικός από όλους.

«Ο τρίτος τρόπος μετάδοσης , που είναι νομίζω ο πιο πολύπλοκος, είναι ότι ο COVID 19 μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τα αερολύματα. Στα αερολύματα, μιλάμε για πολύ μικροσκοπικούς ατμούς, σαν σταγονίδια που είναι μικρότερα από το μικρόμετρο (1 εκατομμυριοστό του μέτρου), ίσως 100 νανόμετρα που επιπλέουν στον αέρα για λεπτά ή και για ώρες κι αφού έχω φύγει από αυτόν το χώρο».

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top