Κορωνοϊός: Ποιες χώρες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα;

Ανοίγουν καταστήματα και σχολεία στην Ευρώπη

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το σχέδιο της Κομισιόν για τη χαλάρωση των μέτρων

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα. 

Η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, κρατά τους αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών και μέχρι στιγμής δε χαλαρώνει τα μέτρα, όπως και η Ελλάδα.

Πανδημία κορωνοϊού: Σχεδόν 132.000 νεκροί σε 193 χώρες του κόσμου

Από την άλλη, η Δανία άνοιξε δειλά δειλά τα πρώτα σχολεία για παιδιά έως την πέμπτη τάξη. Το ίδιο σχέδιο ακολουθεί και η Νορβηγία, με τα παιδιά να επιστρέφουν στα νηπιαγωγεία στις 20 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα επαναλειτουργούν και τα γυμνάσια. 

Η χώρα που φαίνεται πως έκανε τα μεγαλύτερα βήματα προς την κανονικότητα είναι η Αυστρία, η οποία άνοιξε κάποια από τα καταστήματά της την περασμένη Τρίτη, κρατώντας ωστόσο τα μεγαλύτερα μαγαζιά και κομμωτήρια κλειστά ως την 1η του Μάη. Η Αυστρία είναι αποφασισμένη να επαναλειτουργήσει όλες τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία και εστιατόρια ως τα τέλη Μαΐου. 

Η κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε να ανοίξει σταδιακά καταστήματα και εστιατόρια από την επόμενη Δευτέρα, αν και οι πολίτες θα συνεχίσουν υποχρεωτικά να τηρούν μέτρα υγιεινής και προστασίας όπως το να φορούν μάσκες.

Πώς πρέπει να αρθούν τα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Η Βρετανία, η οποία έχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα επεκτείνει τους περιορισμούς μέχρι τουλάχιστον τις 7 Μαΐου.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα επέκταση της απαγόρευσης έως τις 7 Μαΐου τουλάχιστον. Διστακτική εμφανίζεται και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις αυτή την εβδομάδα. Η Γερμανία αν και αρχικά είχε ελάχιστο αριθμό θανάτων, στη συνέχεια τα ποσοστά κατέγραψαν μικρή άνοδο. 

Στην Ισπανία, πολλοί από τους εργαζόμενους επέστρεψαν στη δουλειά τους ενώ ισπανικές επιχειρήσεις, όπως αυτές του κλάδου των κατασκευών, επαναλειτούργησαν. Τα καταστήματα, τα μπαρ και οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστά έως τις 26 Απριλίου, όταν και θα επανεξεταστούν τα μέτρα.  

Το σχέδιο της Κομισιόν: Έτσι πρέπει να αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης

Το Βέλγιο παρατείνει την καραντίνα έως και την 3η Μαΐου και καμία «μαζική εκδήλωση» δε θα μπορεί να οργανωθεί πριν από τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας.

Η Πολωνία αναμένεται να κάνει τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα την Κυριακή επιτρέποντας το άνοιγμα καταστημάτων. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top