Κορωνοϊός: Εντυπωσιακός ο αντίκτυπος στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο

Τι δείχνει έκθεση της Europol

Εuropol

Tην πανδημία του Covid-19, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες, ιδιαίτερα στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Europol, επ' ευκαιρία της παραμονής του πληθυσμού στο σπίτι, ενώ τρίτα κράτη και οι υποστηριζόμενοι κρατικοί φορείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση της δημόσιας υγείας για να προωθήσουν γεωπολιτικά συμφέροντα.

Βέλγιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής εκμετάλλευσης σε 40 χώρες

Αναλυτικά σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης, ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο ήταν ο πιο ορατός και εντυπωσιακός σε σύγκριση με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο έχουν κατορθώσει να προσαρμοστούν γρήγορα και να επωφεληθούν από τις ανησυχίες και τους φόβους των θυμάτων τους. Οι εκστρατείες κατασκοπίας και ransomware για την εκμετάλλευση της τρέχουσας κρίσης και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σε εύρος και κλίμακα. Η δραστηριότητα σχετικά με τη διανομή υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών σε απευθείας σύνδεση φαίνεται να αυξάνεται, βάσει ορισμένων δεικτών. Εγκληματικές οργανώσεις, τρίτα κράτη και οι υποστηριζόμενοι κρατικοί φορείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση της δημόσιας υγείας για να προωθήσουν  γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η Europol υποστηρίζει τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου στον διεθνή συντονισμό των περιπτώσεων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, συνδέοντας τις έρευνες, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιχειρησιακή ανάλυση και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Η εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle με αφορμή την έκθεση δήλωσε πως «αυτή η πανδημία φέρνει το καλύτερο, αλλά, δυστυχώς, και το χειρότερο στην ανθρωπότητα. Με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι, συχνά με ξεπερασμένα συστήματα ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτή τη σουρεαλιστική κατάσταση και να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στις δραστηριότητες των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Με την παρούσα έκθεση θέλουμε να προειδοποιήσουμε άτομα, εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και άλλους οργανισμούς σχετικά με αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ευάλωτα μεταξύ αυτών των θυμάτων. Ανησυχώ πολύ για την άνοδο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτύου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top