Πείραμα σοκ: Δείτε πώς τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν τον κορωνοϊό

Αιωρούνται στον αέρα έως και 20 λεπτά

Να κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις ο ένας από τον άλλον για να αποφύγουμε τη διασπορά του κορωνοϊού προτείνουν οι επιστήμονες από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Όμως αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός από ένα φτέρνισμα ή έναν βήχα. 

Κιλκίς: Θετική στον κορωνοϊό γυναίκα που γέννησε σε μαιευτική κλινική

Ένα πείραμα που προβλήθηκε στην ιαπωνική κρατική τηλεόραση, αποδεικνύεται με πολύ γλαφυρό τρόπο πώς ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα μικροσταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα. 

Όταν κάποιος φτερνίζεται εκτοξεύονται μικροσταγονίδια διαμέτρου οχτώ χιλιοστών, τα οποία πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Σε κάμερα υψηλής ανάλυσης όμως φαίνονται πολλά μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερο από δέκα εκατομμυριοστά του μέτρου που διασκορπίζονται και παραμένουν στον αέρα. 

Κορωνοϊός: 55 οι νεκροί - Δύο ακόμα θάνατοι σε Πέλλα κι Αλεξανδρούπολη

Πάντως το φτέρνισμα και ο βήχας φαίνεται πως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μετάδωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές μικροσταγονίδια εκτοξεύονται ακόμα κι όταν δύο άτομα συνομιλούν, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Επίσης δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα σταγονίδια μπορούν να οδηγήσουν στη μόλυνση, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και τα πιο μικρά να ευθύνονται εν μέρει για τη μετάδοσή του ιού. 

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το τεστ που δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά

Όπως είναι λογικό ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που μένουν μαζί σε μικρούς κλειστούς χώρους, όταν ένα από αυτά έχει προσβληθεί από τον ιό. 

Σε άλλο πείραμα διαπιστώθηκε πως όταν ένα άτομο βήχει μια φορά, 100.000 σταγονίδια εκτοξεύονται στον αέρα. Από αυτά τα μεγαλύτερα πέφτουν στο έδαφος, ενώ τα μικροσταγονίδια αιωρούνται στον αέρα ακόμα και 20 λεπτά αργότερα. 

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε οι επιστήμονες συστήνουν να αερίζουμε πολύ καλά τον χώρο που βρισκόμαστε, ώστε να απομακρύνονται τα μικροσταγονίδια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top