Μπορέλ: «Η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα είναι πολύ καλύτερη»

Τι δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης

Ζοζέπ Μπορέλ

Οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία, την ανάλυση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η επιχείρηση επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα ονομάζεται επιχείρηση «Ειρήνη», αλλά και οι διεθνείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναλυτικά οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών δεν συμφώνησαν προς το παρόν και σε όλα τα σημεία της συμφωνία για την αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, όμως ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τον Τύπο εξέφρασε την ελπίδα η επιχείρηση «Ειρήνη» να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, εξηγώντας ότι οι τελευταίες αντιρρήσεις που απομένουν μπορούν να λυθούν με καλή πίστη μεταξύ των Κρατών Μελών. Κάποιες από αυτές αφορούν ενδεχόμενες διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα είναι πολύ καλύτερη», συμπληρώνοντας ότι «δεν χειροτερεύει» και «είναι καλύτερη από ότι πριν μερικές εβδομάδες».

Δένδιας: Αλληλλεγγύη για κορωνοϊό και εκβιασμούς Τουρκίας από τους ΥΠΕΞ ΕΕ

Ο ίδιος εξήγησε ότι «από κοινού με την τουρκική πλευρά αναλύουμε τη συμφωνία του 2016, ως προς την εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων της, των ποσών που έχουν διατεθεί, αλλά και άλλων στοιχείων όπως της απελευθέρωσης θεωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης».

«Θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι λειτουργεί και τι όχι στη συμφωνία, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προϋποθέσεις για μελλοντικές συμφωνίες. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να υπάρχει συνεργασία γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση των μεταναστών στην Τουρκία και να μεριμνήσουμε για όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία λόγω του πολέμου», είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Σημείωσε δε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου» και «θα συνεχίζουμε να έχουμε συμφωνίες με την Τουρκία», ανακοινώνοντας ότι «μέχρι το τέλος εβδομάδας, όταν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ηγετών, πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω την πρώτη δέσμη των συμπερασμάτων από τις συνομιλίες με την Τουρκία για την εξέταση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν με βιντεοδιάσκεψη, εξέτασαν και τις παγκόσμιες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, τις διαδικασίες επαναπατρισμού Ευρωπαίων και ο Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε 100 απόπειρες παραπληροφόρησης για να πληγεί η ΕΕ, αλλά και ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίων Ευρωπαίων πολιτών.

«Σήμερα συμφωνήσαμε να μιλάμε πιο δυνατά γι αυτό που κάνει η ΕΕ. Κάποιες χώρες λένε ότι η Ευρώπη δεν βοηθάει, αλλά δεν
ισχύει. Δεν είναι η στιγμή να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την συνεργασία και την πολυμέρεια κατά του κορονοϊού. Κάποιες χώρες σήμερα είναι πιο χτυπημένες από άλλες. Αύριο θα είναι άλλες, και μεθαύριο τρίτες. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση είναι να δεσμευτούμε να δουλεύουμε μαζί», σημείωσε.

Κίνα: Οι κάτοικοι της Ουχάν επιστρέφουν στις εργασίες τους

«Υπάρχει και στίγμα σε βάρος των Ευρωπαίων στις τρίτες χώρες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να σκοτώσει. Παίζουν με τις ζωές των Ευρωπαίων», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ. 

Δήλωσε δε ότι «η Κίνα έστειλε στην Ιταλία μάσκες στην αρχή της πανδημίας και η Κίνα ήταν στο επίκεντρο και τότε η ΕΕ έστειλε μεγάλη βοήθεια στην Κίνα. Γιατί τότε είχαμε τη δυνατότητα και η Κίνα το χρειαζόταν. Τώρα, δυστυχώς, η πανδημία ήρθε στην ΕΕ και είναι σε καλύτερη κατάσταση η Κίνα. Οπότε βοηθάει τώρα. Η Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί και είναι σε κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία. Ακόμη και οι Κουβανοί γιατροί έφτασαν στην Ιταλία. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Κάνουμε ο,τι μπορούμε με τις δυνατότητές μας. Κάποιες χώρες στην αρχή που δεν άφηναν να περάσει ιατροφαρμακευτικό υλικό ξεπεράστηκε και τώρα είμαστε καλύτερα», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top