Κορωνοϊός-Τουρκία: Νεκρός ο πρώην αρχηγός ξηράς –«Ενεργήσαμε έγκαιρα»

Επέκρινε την Ιταλία για ανεύθυνη στάση στην εξάπλωση του ιού

ο Τούρκος υπουργός Υγείας

Τον τρίτο της νεκρό από κορωνοϊό μετρά η Τουρκία. Θύμα της πανδημίας έπεσε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων ξηράς. Θετική και η σύζυγός του. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας διαμηνύει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «κακά σενάρια», διαθέτοντας 25.466 μονάδες εντατικής θεραπείας και επισημαίνει ότι η Τουρκία ενήργησε έγκαιρα για τη μη εξάπλωση του ιού. Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες στην Ιταλία για την πανδημία.

Τουρκία: 47 στο σύνολο τα κρούσματα- Απαγόρευση πτήσεων για 20 χώρες

Πέθανε τη Δευτέρα και το ανακοίνωσαν επίσημα σήμερα

Το τρίτο θύμα του κορωνοϊού στην Τουρκία είναι ο πρώην αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων ξηράς, Αϊτάτς Γιαμάν, που πέθανε στο νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA). Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι και η σύζυγος του Αϊτάτς Γιαμάν έχει προσβληθεί από τον Covid-19. Την είδηση για τον θάνατο του 80χρονου στρατηγού την περασμένη Δευτέρα, αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος  Σαϊγκί Οζτούρκ και η είδηση επιβεβαιώθηκε σήμερα με γραπτή δήλωση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας. Η επίσημη αιτία θανάτου είχε ανακοινωθεί αρχικά ως πνευμονία αλλά υπήρχαν φήμες ότι επρόκειτο για κορωνοϊό.    

«Έχουμε αναπτύξει δικό μας τεστ»

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας  Φαχρετίν Κοτζά ενημέρωσε σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο για την κατάσταση στη χώρα. Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις της χώρας ένα τεστ ταχείας εντόπισης του κορωνοϊού και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει το δικό της τεστ ώστε να μπορούν να γίνονται 10.000-15.000 εξετάσεις την ημέρα. Μάλιστα είπε ότι κατόπιν παραγγελίας, έστειλε 500 χιλιάδες διαγνωστικών κιτ στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι ήδη έχουν γίνει 10.000 τεστ για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα.
«Από τα 372.000 άτομα που έφτασαν στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου», αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός, «εκείνοι που υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό ήταν 10.000».

Ο Φαχρετίν Κοτζά κατά τη σημερινή ενημέρωση είπε ότι οι θάνατοι εμφανίζονται σε προχωρημένες ηλικίες, ειδικά σε διαβητικούς και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ή χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Η Τουρκία ενήργησε πιο έγκαιρα από άλλες χώρες

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ενήργησε πιο έγκαιρα από άλλες χώρες λαμβάνοντας μέτρα κατά του κορωνοϊού.  

«Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 31 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι υπήρχε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, εμείς ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες για μια επιδημία ως χώρα που είχε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης από νωρίς. Βλέποντας ότι οι γείτονές μας αποτυγχάνουν στον αγώνα κατά του ιού, κλείσαμε τα σύνορα μας. Και δεχτήκαμε τους πολίτες μας να επιστρέψουν με τον όρο ότι θα υποβληθούν σε τεστ και θα τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών. Στις 11 Μαρτίου η επιδημία χαρακτηρίστηκε πανδημία,» είπε ο τούρκος υπουργός Υγείας.

«Η Ιταλία επέτρεψε σε Κινέζους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα»

Ο Φαχρετίν Κοτζά επέκρινε την Ιταλία για μη υπεύθυνη στάση απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η Ιταλία επέτρεψε σε Κινέζους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα, προκαλώντας την εξάπλωση της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη,» είπε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού θα αυξηθούν σύντομα σε 36 και θα βρίσκονται σε 25 πόλεις της Τουρκίας.

«Εάν η ασθένεια εξαπλωθεί στη χώρα μας και υπάρξει επιδημία, υπάρχει συνολική χωρητικότητα 25.466 μονάδων εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι για πιθανά κακά σενάρια», είπε. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top