Σεισμός Τουρκία: Σε κηδεία στο Ελαζίγ παρευρέθηκε ο Ερντογάν

Ισοπεδώθηκαν κτίρια – Μάχη για τους εγκλωβισμένους

Στο Ελαζίγ βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους σεισμόπληκτους.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στην κηδεία του 45χρονου Αϊσεγκιούλ Τζιβελέκ και του 10χρονου γιου του, Μουχάμεντ Σαλίχ Τζιβελέκ, που σκοτώθηκαν στον φονικό σεισμό. Μάλιστα, κράτησε και το ένα φέρετρο, μαζί με κατοίκους του Ελαζίγ, που θρηνούσαν τους συντοπίτες τους.

«Τέτοιες καταστροφές είναι μία τεράστια δοκιμασία για εμάς. Είμαστε ένα έθνος, που πάντα υπομονετικά έχει αντιμετωπίσει τέτοιες δοκιμασίες. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ως κράτος και ως έθνος», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ακύρωσε το πρόγραμμά του, βάσει του οποίου επρόκειτο να παραστεί στην 33η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) στην Κωνσταντινούπολη, για να ταξιδέψει στην επαρχία Ελαζίγ, στα ανατολικά της χώρας.

Ισοπεδώθηκαν κτίρια – Μάχη για τους εγκλωβισμένους

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία για να απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια επιζώντες. Ο σεισμός 6,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» τη γειτονική χώρα χθες το βράδυ ισοπέδωσε ολόκληρα κτίρια κι έθαψε κάτω από τα συντρίμμια τους δεκάδες ανθρώπους. 

Ο σεισμός ισοπέδωσε ολόκληρα κτίρια - φωτογραφία: AP Images

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί, 1.030 οι τραυματίες

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.130. Από αυτούς 127 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και 34 δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Η περιοχή, όπου σημειώθηκε ο σεισμός θεωρείται αραιοκατοικημένη και βρίσκεται στα ανατολικά της Τουρκίας - φωτογραφία: AP Images

Σεισμός στην Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, 39 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Ένας ακόμα άνθρωπος διασώθηκε σήμερα, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια για πάνω από 14 ώρες. 

39 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια κτιρίων - φωτγοραφία: AP Images

Επίσης διατάχθηκε η εκκένωση φυλακής στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. 

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ συνέστησε στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται από χθες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 390 μετασεισμοί, οι 12 εξ αυτών άνω των 4 Ρίχτερ. 

Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα κτίρια - φωτογραφία: AP Images

Ο σεισμός κατέστρεψε περισσότερα από 30 κτίρια, ένα από αυτά, ένα εξαώροφο κτίριο από το οποίο έμειναν μόνο χαλάσματα. 

Η εξαώροφη πολυκατοικία που ισοπεδώθηκε, όπως ήταν πριν τον σεισμό - φωτογραφία: Google Maps

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από το Google Maps πριν και μετά τον σεισμό από το συγκεκριμένο κτίριο στην περιοχή Γκεζίν. Σε αυτό έχουν εγκλωβιστεί πέντε άτομα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να τους απεγκλωβίσουν. 

Η ίδια πολυκατοικία μετά τον σεισμό - φωογραφία: AP Images

Η στιγμή που εγκλωβισμένη μιλά με διασώστριά της

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική στιγμή που μια διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με μια γυναίκα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια ενός κτιρίου.

 

 

«Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους», ακούγεται να της λέει η διασώστρια για να της δώσει κουράγιο.

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς στην Τουρκία - φωτογραφία: AP Images

Η Αζιζέ ενημέρωσε επίσης τους διασώστες ότι μαζί της είναι η μητέρα ενός γείτονά της. 

Σε ετοιμότητα η ΕΜΑΚ για να μεταβεί στην Τουρκία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 17 άτομα της 1ης ΕΜΑΚ για αποστολή στην Τουρκία αν ζητηθεί η βοήθεια της Ελλάδας. Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει τη γειτονική χώρα, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αίτημα από την Τουρκία. 

Αν υπάρξει πάντως, η ΕΜΑΚ θα στείλει 17 με 20 άτομα  συν έναν μηχανικό του ΟΑΣΠ και τέσσερα ακόμα άτομα πλήρωμα κινητής ιατρικής μονάδας ΕΚΑΒ 

Ο σεισμός σκόρπισε τον τρόμο

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 τοπική ώρα στην επαρχία Ελαζίν, 500 χλμ. από την Άγκυρα. 

Τα 6,8 Ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της απομακρυσμένης περιοχής, η οποία είναι σχετικά αραιοκατοικημένη. 

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο και τη Λιβύη. 

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top