Τραβάει το σκοινί η Τουρκία με γεώτρηση απέναντι από τη Λεμεσό

O Ταγίπ Ερντογάν δεν αποχωρίζεται τις εθνικιστικές κορώνες

Στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ και στο τεμάχιο 8 ετοιμάζεται να τρυπήσει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, μόλις 100 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος της Μεσογείου βαφτίζοντας το νέο του στόχο «Λευκωσία 1». 

Πολιορκεί το συγκεκριμένο οικόπεδο αδιαφορώντας για τους κολοσσούς Γαλλίας – Ιταλίας TOTAL και ΕΝΙ, οι οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί να κάνουν γεώτρηση εντός του χρόνου. 

«Οι Τούρκοι συνεχίζουν αυτό το χορό των προκλήσεων . Είναι η πρώτη προσπάθεια γεώτρησης που γίνεται νότια της Κυπριακής δημοκρατίας συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο που ήταν ανατολικά και δυτικά..» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, o διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος.

Κατεβάζει τρυπάνι το Γιαβούζ στο τεμάχιο 8

Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου από τους Τούρκους δεν είναι τυχαία καθώς είναι ένα από τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου. Στην περιοχή πλέουν και πλοία του τουρκικού ναυτικού. 

Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Κύπρου ενώ δεν έχει προλάβει να στεγνώσει η υπογραφή για τον αγωγό Εast Med.

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκαλύπτει τα  σχέδια του Ερντογάν για τη Μεσόγειο γράφοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη περιοχή  θα μπορούσε να αναπτύξει μια εκρηκτική δυναμική. Επειδή η Τουρκία όχι μόνο θέλει για την ίδια το φυσικό αέριο, αλλά επειδή θέλει να εμποδίσει και τις ενέργειες άλλων χωρών στην επίμαχη περιοχή».

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top