Τι συμβαίνει στη Λιβύη - Ποιον στηρίζει η κάθε χώρα και γιατί

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται και οι βασικοί… παίκτες

Ο στρατάρχης Χαφτάρ βρίσκεται εκτάκτως στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σε νέα Συρία φοβούνται πολλοί αναλυτές ότι θα εξελιχθεί η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, όπου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί τον έλεγχο της χώρας από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

ΗΠΑ: Να παραταθεί η εκεχειρία στη Λιβύη και ν’αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή είναι μεγάλα και οι πρωταγωνιστές στη διπλωματική σκακιέρα πάρα πολλοί. 

Διπλωματική ρελάνς από Αθήνα: Στο ΥΠΕΞ ο Χαφτάρ

Τουρκία, Αίγυπτος, Ρωσία, ΗΠΑ, ΗΑΕ, Γαλλία, Ιταλία και τελευταία η Γερμανία, επιδιώκουν να αναλάβουν ρυθμιστικό ρόλο σε μια διαμάχη που έχει διχάσει έναν λαό, αλλά έχει και διεθνείς προεκτάσεις.

Ποιοι στηρίζουν ποιον

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ρωσία στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ η Ρωσία, το Κατάρ και η Ιταλία στηρίζουν τον Σάρατζ. 

Μητσοτάκης: Βέτο σε λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

Η στήριξη που παρέχεται είναι τόσο στρατιωτική, όσο και διπλωματική. Η Τουρκία για παράδειγμα έχει στείλει στρατό στη Λιβύη για να συνδράμει τις ένοπλες δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Από την άλλη, η γειτονική Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Λιβύη, φοβούμενη την επέκταση των συγκρούσεων στα σύνορά της έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του στρατάρχη Χαφτάρ. 

Τουρκία: Στέλνει στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό πλοίο στη Μεσόγειο

Το Κάιρο, μέσω των συνόρων της με τη Λιβύη όχι μόνο έχει στείλει όπλα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, έχει στηρίξει και τις μεταφορές όπλων από άλλες χώρες. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης προμηθεύουν τα τάγματα του Χαφτάρ με όπλα, ανάμεσά τους αεροπορικά αμυντικά συστήματα και πύραυλοι. 

Ναυάγιο στη Μόσχα: Ο Λίβυος Χαφτάρ έφυγε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία

Η Γαλλία πάλι που έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Λιβύη εξαρχής στήριξε διπλωματικά τον Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως προμηθεύει με οπλισμό τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό. 

Η Ιταλία, της οποίας η Λιβύη υπήρξε αποικία, φοβάται πως η Γαλλία επιδιώκει να υπονομεύσει την προνομιακή θέση του πετρελαϊκού κολοσσού ENI στην περιοχή και στηρίζει τον Σάρατζ. 

ΕΕ: Στόχος η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης

Οι ΗΠΑ, στο όνομα του πολέμου κατά του ISIS διάκειται θετικά προς τον Χαφτάρ και όχι τον μουσουλμάνο Σάρατζ, ενώ η Ρωσία επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και να εξελιχθεί σε ισχυρή δύναμη επιρροής, στηρίζοντας τον Λίβυο στρατάρχη. 

Η Γερμανία τέλος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, βλέποντας την ΕΕ επισήμως να διατηρεί στάση αναμονής, επιδιώκοντας επίσης να παίξει έναν ρυθμιστικό ρόλο στη διάδοχη κατάσταση.

Τι διακυβεύεται στη Λιβύη

Θα αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί όλες αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται για το πώς θα καταλήξει η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη. 

Η Βουλή της Λιβύης ακυρώνει τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά. Όλοι όσοι εμπλέκονται βλέπουν τη Λιβύη ως το κατάλληλο πεδίο άσκησης επιρροής, οικονομικής και μη. 

Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής και αποτελεί παράγοντα – κλειδί στην αγορά φυσικού αερίου. 

Εκτός αυτού, αποτελεί τον σταθμό από τον οποίο εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων βρίσκουν δίοδο προς την Ευρώπη.

Τέλος, η άνοδος του Ισλαμικού Στρατού και άλλων ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή αποτελεί εφιάλτη όχι μόνο για τους γείτονες της Λιβύης. 

Η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη έχει πάρα πολλές παραμέτρους και είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα που δε θα έχει εύκολη λύση. Οι κύριοι… παίκτες στη διπλωματική σκακιέρα κάνουν τις κινήσεις τους, οι οποίες είναι προσεκτικά μελετημένες και στις 19 Ιανουαρίου θα δούμε αν θα γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμα διπλωματικού ναυαγίου ή μιας εύθραυστης ανακωχής.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top