Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Τι συζήτησαν και τι ζήτησε η Αθήνα από τον Λίβυο στρατάρχη

Μιάμιση ώρα κράτησαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το 80% της Λιβύης.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ διανυκτέρευσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, στο οποίο είχε ιδιωτική συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Δένδιας: Τι είπε στην πρώτη συνάντηση με τον Χαφτάρ στην Αθήνα

Δένδιας Χαφτάρ βιβλίο

Ο υπουργός Εξωτερικών δώρισε ένα βιβλίο στον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) / Πηγή φωτογραφίας: twitter

Η άφιξή του στο ΥΠΕΞ στις 10.20 το πρωί της Παρασκευής έγινε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, με τον υπουργό να υποδέχεται χαμογελαστός τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και να δωρίζει στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.

 

Λίγο πριν τις 11.30 τελείωσε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και συνεχίστηκαν οι επαφές με διευρυμένες συνομιλίες.

Ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους, είπε πως η ελληνική πλευρά ζήτησε από τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διάσκεψη του Βερολίνου και να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ζήτησε από τον Χαλίφα Χάφταρ να επιδιώξει την ακύρωση των μνημονίων που υπέγραψαν οι Σαράζ και Ερντογάν.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με δυνάμεις που απαιτούνται για να υπάρξει ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις ευρωπαϊκές αποστολές για την τήρηση της ανακωχής, ενώ κάλεσε τη Γερμανία, αφού δε θα είναι παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, να αποτελέσει το θεματοφύλακα της ευρωπαικής θέσης, οπως διατυπώθηκε στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, η οποία ήταν σαφής και ήταν κατά του μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας.

H αναφορά του υπουργού για αποστολή ελληνικών δυνάμεων ερμηνεύτηκε ως πρόθεση αποστολής ακόμη και στρατευμάτων, στο πλαίσιο της όποια ευρωπαϊκής βοήθειας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Γεννηματά να προβαίνει λίγο μετά σε διευκρινήσεις, σημειώνοντας πως ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας «για να υπάρξει ανακωχή».

Δένδιας και Χαφτάρ

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται στο ΥΠΕΞ τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Χαφτάρ συναντήθηκε στη συνέχεια για 40 λεπτά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή, και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο ηγέτη κράτους.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Χαφτάρ

Όπως επισημαίνεται σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, ο Χαφτάρ ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

«Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση», επισημαίνεται στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράτζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ο στρατάρχης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, γευμάτισε με τον υπουργό Εξωτερικών και το απόγευμα αναχωρεί από την Αθήνα.

Μητσοτάκης Χαφτάρ

Χαμόγελα και φιλικό κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η διπλωματική ρελάνς και ο στόχος της Αθήνας

Η Αθήνα, με τις συναντήσεις με τον Χαλίφα Χαφτάρ, επιχειρεί διπλωματική ρελάνς απέναντι στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Δένδιας και Χαφτάρ

Στόχος της Αθήνας είναι να εξασφαλίσει ότι, εάν επικρατήσει ο Χαλίφα Χαφτάρ, θα ακυρωθεί η παράνομη συμφωνία Λιβύης  -Τουρκίας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τόσο την πρόθεσή της να συμμετέχει, όσο και την ενόχλησή της για τη μη πρόσκληση.

Στόχος της Αθήνας είναι να εξασφαλίσει πως, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει ο Χαφτάρ επικρατήσουν σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, θα καταργηθεί η παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Μητσοτάκης: Βέτο σε λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

«Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον Alpha o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λιβυκός στρατός: Ευχαριστούμε Ελλάδα που τον κρατάτε ασφαλή

«Ευχαριστούμε Ελλάδα που τον κρατάτε ασφαλή», έγραψε σε tweet του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.

Το tweet συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αθήνας και μία με τον Χαφτάρ με φόντο μια ελληνική σημαία.

Σε ένα από τα tweets o LNA γράφει: «Στάσου δίπλα μου σήμερα, την ώρα της ανάγκης μου και θα σταθώ δίπλα σου για πάντα».

Τι λένε οι Τούρκοι για τις επαφές με Χαφτάρ

Eνοχλημένη εμφανίζεται, εξάλλου, η Τουρκία με την επίσκεψη Χαφτάρ, με τον Τύπο της χώρας να… οργιάζει.

«Ο παράνομος ηγέτης της Λιβύης ήρθε στην Αθήνα. Ο Χαφτάρ θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια᾽, γράφει το πρακτορείο Anadolu, ενώ πιο «σκληρός» είναι ο τίτλος της Haber 7: «O πραξικοπηματίας Χαφτάρ πήγε στα κρυφά στην Ελλάδα»

O ηγέτης των παράνομων δυνάμεων στη Λιβύη ήρθε στην Αθήνα.΄Ταξίδεψε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στόχος του να συναντηθεί με Έλληνες αξιωματούχους όπως τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη», γράφει η Sabah.

Ερντογάν για Χαφτάρ: Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αξιόπιστος

Αναξιόπιστο χαρακτήρισε τον στρατάρχη Χαφτάρ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα δουν στο Βερολίνο τί θα γίνει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκεύης, ο Τουρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμβιβαστεί.

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τί θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, «διαφορετικά η Τουρκία θα τα παρακολουθήσει αυτά».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top