Συντριβή ουκρανικού Boeing: Τα σενάρια που εξετάζονται για τη μοιραία πτήση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τρομοκρατικό χτύπημα

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 στην Τεχεράνη που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους. 

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Ζευγάρι νεόνυμφων ανάμεσα στα θύματα

Το αεροσκάφος των Oυκρανικών Aερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν κυρίως επιβάτες Ιρανικής και Ιρανοκαναδικής καταγωγής, συνετρίβη ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του και λίγες ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. 

Θρίλερ με τη συντριβή του ουκρανικού Boeing: Βλάβη ή το κατέρριψαν

Αυτή μάλιστα η χρονική συγκυρία, έκανε πολλούς να εκφράσουν φόβους, πως πιθανόν το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε κατά λάθος. 

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσαν πως η πρώτη τους εκτίμηση είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη στον κινητήρα του Boeing 737, όπως εξαρχής έχει πει η Τεχεράνη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ένας κινητήρας υπερθερμάνθηκε. 

Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν επιμένουν ότι υπήρξε μηχανική βλάβη. 

Τι συνέβη στο ουκρανικό αεροσκάφος; - «Δε σας δίνουμε το μαύρο κουτί!»

Στην πρώτη έκθεση της επιτροπής διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας, αναφέρεται ότι το Boeing 737 είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα πριν από τη συντριβή και πως επέστρεφε στο αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» από το οποίο είχε απογειωθεί. 

«Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την εναέρια περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά την εκδήλωση προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής του, η οποία στοίχισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων σε αυτό, επιβατών και μελών του πληρώματός του», ανέφερε ανακοίνωση του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν.

Όλα ανοιχτά λέει η Ουκρανία

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί ερευνητές αναζητούν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Ντανίλοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Πλήθος οι ιστορίες συνομωσίας

Πάντως, την Τετάρτη αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους αναπτύχθηκε μία έντονη παραφιλολογία για τα αίτια της τραγωδίας, καθώς το αεροσκάφος ήταν καινούργιο, είχε περάσει από έλεγχο δύο μέρες πριν τη συντριβή και ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Τις ιστορίες συνομωσίας ενίσχυσε η άρνηση του Ιράν να παραδώσει στην Boeing τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. 

Εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας εντοπισμού θέσης εμπορικών πτήσεων Aireon ανακοίνωσε πως έχουν συγκεντρωθεί δεδομένα για τη θέση του αεροσκάφους των Ουκρανικών Αερογραμμών και μοιράζονται στις αρμόδιες αρχές. 

Το σύστημα εντοπισμού θέσης αεροσκαφών της Aireon, που παίρνει στοιχεία από δορυφόρους προσφέρει πολύ πιο λεπτομερή στοιχεία από αυτά που αναρτώνται σε ιστότοπους, όπως είναι για παράδειγμα ο FlightRadar24, ο οποίος κατέγραψε δεδομένα για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης του Boeing. 

H Aireon άλλωστε είχε δώσει λεπτομερή δεδομένα και για την πτήση του Boeing 737 MAX, των Αιθιοπικών Αερογραμμών που είχε συντριβεί πέρσι. 

Αυτά μάλιστα είχαν οδηγήσει τις αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά να δώσουν εντολή για την καθήλωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών στο έδαφος, καθώς υπήρχαν πολλές ομοιότητες του δυστυχήματος με αυτό που είχε γίνει πριν λίγο καιρό στην Ινδονησία. 

Η Boeing από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι στέκει στο πλευρό των πελατών της και ότι είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όποιον τρόπο της ζητηθεί. 

Τριντό: «Δεν αποκλείουμε τίποτα»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, 138 επιβάτες επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε πτήση προς Τορόντο στο Κίεβο. 

Ο ίδιος δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, επισημαίνοντας όμως ότι είναι πολύ επικίνδυνο να γίνονται υποθέσεις για τα πιθανά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. 

Η διαδρομή Τεχεράνη - Τορόντο μέσω Κιέβου είναι πολύ δημοφιλής για τους Καναδούς ιρανικής καταγωγής, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. 

Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων που επέστρεφαν μετά τις διακοπές τους και ένα νεόνυμφο ζευγάρι Καναδών ιρανικής καταγωγής, 26 και 25 ετών, που είχαν πάει να παντρευτούν στο Ιράν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης τέσσερις καλεσμένοι στον γάμο.

Η Ουκρανία στέλνει ειδικούς

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών στο Ιράν για να συμμετάσχουν στις έρευνες, ενώ ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα να διενεργήσει έρευνα ποινικής φύσης. 

Την έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του Boeing διενεργούν οι αρχές του Ιράν, βάσει της Σύμβασης του Σικάγου και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του θα έλθει σε επαφή με τον Ιρανό ομόλογό του για να ζητήσει να γίνει «διεξοδική» έρευνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top