Video: Η στιγμή που ρουκέτες των Αμερικανών σκοτώνουν τον Κασέμ Σολεϊμανί

Τεχεράνη: «Οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες»

Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα video που έχει καταγράψει καρέ-καρέ τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικές ρουκέτες.

Τραμπ για Σολεϊμανί: «Σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς»

Στα πλάνα που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και μετέδωσε η τηλεόραση του Iράκ, Ahad TV, απεικονίζεται η στιγμή που ο πύραυλος του αμερικανικού στρατού πλήττει και καταστρέφει δύο αυτοκίνητα εντός των οποίων βρίσκονταν ο Κασέμ Σολεϊμανί και άλλος ένας στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης.

Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

Ιράν: ΟΙ ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες «τη σωστή ώρα και στον σωστό τόπο»

Ο θάνατος του 62χρονου Σολεϊμανί, ο οποίος θεωρούταν ως ένας από τους ισχυρότερους και δημοφιλέστερους άνδρες του Ιράν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.  

Με διαταγή Τράμπ νεκρός Ιρανός υποστράτηγος - Απειλές για εκδίκηση

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (...) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (...) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σολεϊμανί

Ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα που δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν πανίσχυρος άνδρας του Ιράν και μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας του. Για τις ΗΠΑ ήταν ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους, αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους. 

Επικεφαλής της Δύναμης «Κουντς», από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. 

Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος - κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, είχε γίνει κάτι σαν ροκ σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στο Instagram. 

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του ο Σολεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» — σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σολεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time το 2017, ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top