Τραμπ για Σολεϊμανί: «Σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς»

Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί - Διεθνής ανησυχία για κλιμάκωση

Δείτε στο video το χρονικό της δολοφονίας Σουλεϊμανί

Λάδι στη «φωτιά» που καίει μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί έριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε πως ο Ιρανός υποστράτηγος και ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας, σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς.

«Ο Κασέμ Σολεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Φόνος Σολεϊμανί: Πώς έγινε η επιχείρηση και ποιες συνέπειες θα έχει

Μάλιστα τόνισε πως θα έπρεπε να τον είχαν σκοτώσει εδώ και χρόνια, αναφέροντας πως ο Σολεϊμανί είναι αυτός που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μάλιστα λόγο για έναν «μισητό άνδρα» παρόλο που, όπως είπε, το Ιράν δε θα το παραδεχτεί ποτέ. «Οι Ιρανοί δε λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

Με διαταγή Τράμπ νεκρός Ιρανός υποστράτηγος - Απειλές για εκδίκηση

Πομπέο: Προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, γνωστοποιώντας μέσω Twitter τη σειρά επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN ότι ο στρατηγός Σολεϊμανί προετοίμαζε στην περιοχή «μεγάλης κλίμακας ενέργεια» που θα απειλούσε την ζωή «εκατοντάδων Αμερικανών».

«Γνωρίζουμε ότι ήταν επικείμενη. Λάβαμε την απόφασή μας με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών», είπε.

Τεχεράνη: Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους

Η δίχως προηγούμενο αμερικανική επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Σολεϊμανί από μη επανδρωμένο αεροπλάνο, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς στον δρόμο, οι οποίοι θρηνούν για την απώλεια του ισχυρού άνδρα του Ιράν, καταγγέλλοντας τα «αμερικανικά εγκλήματα».

Τα πλήθη ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Διεθνείς αντιδράσεις μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Υπενθύμισε ακόμα ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καλώντας την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε πως ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση». Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και το Βερολίνο, περιορίζοντας τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. «Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκκληση για εξεύρεση λύσεων «με διπλωματικούς τρόπους».

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δε θα ξεχαστεί».

«Ο συριακός λαός δε θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες».

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σολεϊμανί

Ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα που δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν πανίσχυρος άνδρας του Ιράν και μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας του. Για τις ΗΠΑ ήταν ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους, αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους. 

Επικεφαλής της Δύναμης «Κουντς», από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο χαρισματικός στρατηγός διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράν. 

Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος - κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρανικής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, είχε γίνει κάτι σαν ροκ σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στο Instagram. 

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του ο Σολεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» — σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σολεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time το 2017, ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top