Με διαταγή Τράμπ νεκρός Ιρανός υποστράτηγος - Απειλές για εκδίκηση

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Επίθεση με ρουκέτες πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τα ξημερώματα της Παρασκευής με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο υποστράτηγος του ιρανικού στρατού Κασέμ Σολεϊμανί. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, τρεις ρουκέτες έπληξαν το αεροδρόμιο, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους οχτώ. 

Οι ρουκέτες έπεσαν σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα δύο οχήματα να εκραγούν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε λίγα 24ώρα, μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη από φιλοϊρανούς διαδηλωτές. 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό, σκοτώνοντας τον Κασέμ Σολεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Ωστόσο ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Έλιον Ένγκελ, δήλωσε πως το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί για την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη. 

«Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών και δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του. Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε. Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση με το αμερικανικό κοινοβούλιο. Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου. Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες», είπε ο Ένγκελ.

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σολεϊμανί

Ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο αυτοκίνητα που δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν πανίσχυρος άνδρας του Ιράν και μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας του. Για τις ΗΠΑ ήταν ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους, αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους. 

Επικεφαλής της Δύναμης «Κουντς», από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. 

Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος - κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, είχε γίνει κάτι σαν ροκ σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στο Instagram. 

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του ο Σολεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» — σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σολεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time το 2017, ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

«Για τη Δύση, ήταν (...) υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών (...) και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό».

Αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική, εκείνος όμως είχε απορρίψει τις φήμες ότι θα έβαζε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2021. 

Συγκαλείται εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» μιλά ο ΥΠΕΞ

«Ο θάνατος του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες της ενέργειας αυτής που βάζει σε "περιπέτειες"» την περιοχή», προειδοποίησε ακόμη ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον νεκρό υποστράτηγο ως «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια».

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίζεται «εκδίκηση» για τον θάνατο του Σολεϊμανί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου, ο οποίος σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Το γεγονός ότι ο Σολεϊμανί «έγινε μάρτυρας είναι η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δε θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top