Ερντογάν: Nέες απειλές για το μεταναστευτικό - Έθεσε θέμα γκρίζων ζωνών

«Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με το 2015»

Νέες απειλές προς την Ευρώπη εξαπέλυσε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας την πως θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος αν δε σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. «Είναι αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος κλιμακώνει τη ρητορική έντασης προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Ανυποχώρητος Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τη στρατιωτική δύναμη στη Λιβύη

Ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. «Δε θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και η Άγκυρα. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή, σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το Ιντλίμπ και ορισμένοι τομείς όμορων επαρχιών της Συρίας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες ισλαμιστικές και ανταρτικές μικρότερες ομάδες.

Anadolu: Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Έθεσε ξανά θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Το απόγευμα της Κυριακής είχε προηγηθεί ομιλία του Ερντογάν στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ξανά θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

«Οσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο» τόνισε.

Μάλιστα προειδοποίησε πως «κανείς δε θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα. Δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».

Κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα, το  Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».

Τέλος τόνισε πως «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο». 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top