Προεδρικές εκλογές στην Κροατία- Η μάχη προμηνύεται σκληρή

Οι αντίπαλοι της Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κροατία, στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00, για τις προεδρικές εκλογές που προμηνύονται δύσκολες για την απερχόμενη πρόεδρο Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς.

Οι Κροάτες καλούνται να ψηφίσουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία, λίγες ημέρες προτού η χώρα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Oι Κροάτες ψηφοφόροι στις κάλπες/ φώτο ΑΡ

Η μάχη προμηνύεται σκληρή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα επικρατήσει κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο ή αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος στις 5 Ιανουαρίου. 

Η 51χρονη συντηρητική απερχόμενη πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς, έγινε το 2015 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κροατίας. Στηρίζεται από το κεντροδεξιό κόμμα HDZ το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς/ φώτο AP 

Οι αντίπαλοί της 

Με 24% η Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς. Όμως δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο έδειξε ότι το 13% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι. 

Ο τραγουδιστής και πολιτικός Μίροσλαβ Σκόρο, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, βρίσκεται στην τρίτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με 18% στην πρόθεση ψήφου. 

Μετανάστες

Ο Μιλάνοβιτς βασίζεται στον διχασμό που επικρατεί στο στρατόπεδο των συντηρητικών και δεσμεύθηκε να κάνει την Κροατία «μια κανονική χώρα» με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, που θα σέβεται τις μειονότητες.

Από τους 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, περίπου 170.000 ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Βοσνία. 

Η Κροατία είναι αντιμέτωπη, όπως και άλλες βαλκανικές χώρες, με μεγάλο ποσοστό μετανάστευσης, ένα φαινόμενο που εντάθηκε μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2013. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top