«Τσίχλα» ανέδειξε Σκανδιναβή ηλικίας... 5.700 ετών

Ποια ήταν η «Λόλα»

Η «Λόλα»

Το πλήρες γονιδίωμα μιας νεαρής γυναίκας που ζούσε στην Σκανδιναβία πριν από 5.700χρόνια κατάφεραν να ανακτήσουν επιστήμονες στη Δανία, μετά την ανακάλυψη ανθρώπινου DNA.

Αρχαιολογική ανακάλυψη ΘΗΣΑΥΡΟΣ στο Μεξικό: Στο φως τεράστιος ναός και γήπεδο των Αζτέκων (ΦΩΤΟ)

Το γενετικό υλικό βρέθηκε πάνω σε ένα κομμάτι από ρητίνη σημύδας, που χρησιμοποιούσαν εκείνη τη περίοδο ως τσίχλα. Η ανάκτηση εντυπωσιάζει, καθώς είναι η πρώτη φορά που  εξάγεται ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Τι έδειξε η ανάλυση του γονιδιώματος – Πως ήταν η «Λόλα»

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν βάσιμες υποθέσεις για το φύλο και την εμφάνιση του ατόμου.

Στο φως άθικτη μούμια γυναίκας ηλικίας… 3.000 ετών

Πρόκειται για μια άγνωστης ηλικίας γυναίκα, τη Λόλα,  μάλλον με σκούρο δέρμα, μελαχρινά μαλλιά και γαλανά μάτια, ενώ αντλήθηκαν και πληροφορίες σχετικά με το είδος της διατροφής της (βρέθηκαν ίχνη φουντουκιών και πάπιας) και κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί στην στοματική κοιλότητα που προκάλεσαν ασθένειες, όπως πνευμονία.

Η γενετική ανάλυση δείχνει, επίσης, ότι η Λόλα ήταν πιο κοντά γενετικά στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά στους Σκανδιναβούς εκείνης της εποχής, γι' αυτό δεν φαίνεται να έμοιαζε πολύ εξωτερικά με τους τελευταίους. Πιθανώς, ανήκε σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε μετακινηθεί από τη δυτική Ευρώπη προς τα βόρεια, μετά την υποχώρηση των παγετώνων.

Έλληνες επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του τάφου του Χριστού

Σημειώνεται ότι η «τσίχλα» με το αρχαίο DNA βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Σίλτχολμ της νήσου Λόλαντ της νότιας Δανίας, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σε ευρήματα μέχρι σήμερα τοποθεσίας της Λίθινης εποχής στη χώρα. Ίσως αυτό εξηγεί το όνομα «Λόλα» που έδωσαν στη γυναίκα οι επιστήμονες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top