Πρόωρες εκλογές 12ης Δεκεμβρίου: Η μέρα της κρίσης για τους Βρετανούς

Μικρό προβάδισμα Τζόνσον- Κρύφτηκε σε ψυγείο για να αποφύγει δημοσιογράφους

Η μέρα των βρετανικών εκλογών στη σκιά του Brexit έφτασε. Στις 12 Δεκεμβρίου οι Βρετανοί οδηγούνται στις κάλπες σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας τους. Στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Το exit poll του BBC θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει στο κοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων. 

Βρετανία: Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα συνέλθει στις 17 Δεκεμβρίου

Τζόνσον: Μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις- Κρύφτηκε σε ψυγείο για να αποφύγει τους δημοσιογράφους

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλειοψηφία μεν, μικρή δε, στον Μπόρις Τζόνσον. 

Οι δύο βασικοί μονομάχοι επιδόθηκαν σε ύστατες προσπάθειες προσέγγισης των ψηφοφόρων. Ο Μπόρις Τζόνσον έφτιαξε πίτες, πήγε στην ψαραγορά και μοίρασε γάλατα, βρίσκοντας καταφύγιο από τους δημοσιογράφους σε ένα ...ψυγείο! Από την άλλη, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έφτιαξε ταράνδους με μαθητές. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλούν για βέβαιη αλλά μικρή νίκη του Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Times, οι Συντηρητικοί φέρονται να κερδίζουν 339 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Προεκλογικός πυρετός στη Βρετανία- Μικρή πτώση για το κόμμα του Τζόνσον

Οι κρίσιμες -πρόωρες- εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου

Αυτή θα είναι η πέμπτη σημαντική ψηφοφορία στη Βρετανία σε λιγότερο από πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο προηγούμενων γενικών εκλογών, των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του δημοψηφίσματος του Brexit. Ενδεικτικό σημάδι του πόσο χαοτική είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Η Βρετανία πραγματοποιεί εκλογές τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επειδή το Κοινοβούλιο περιήλθε σε αδιέξοδο για το Brexit, ανίκανο να συμφωνήσει για το πώς, ακόμη και για το πότε, η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επίσης είναι οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία από το 1923 και αναμένεται να είναι απρόβλεπτες. Άραγε το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους;

Προεκλογικός πυρετός στη Βρετανία- Μικρή πτώση για το κόμμα του Τζόνσον

Τρία τα σενάρια από το αποτέλεσμα των εκλογών

Δεν αποκλείεται νέα αβεβαιότητα να φέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια: η ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.

Πάντως, ο  Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε μια προεκλογική συγκέντρωση, δεσμεύτηκε ότι εφόσον κερδίσει αυτές τις εκλογές θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να ολοκληρωθεί το Brexit τον Ιανουάριο.

Οι έδρες και οι σημαντικές περιφέρειες… που θα «δείξουν» αποτέλεσμα

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. 

Σύμφωνα με χθεσινή έρευνα της YouGov, πάνω από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά. 

Ενδεικτικά τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο «κόκκινο τοίχος»

Κατά τους εκλογολόγους, ενδεικτικά θα είναι τα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τοίχος», που δηλαδή παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 - Μίντλαντς και βόρειες περιοχές - διότι εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν Σκοτία και Ουαλία

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης η Σκοτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Στη Σκοτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Ένα σημαντικό κόμματι του παζλ, οι έδρες του κεντρικού και νοτιοανατολικού Λονδίνου που ανήκουν στους υποστηρικτές της παραμονής, αναμένεται να έχει συμπληρωθεί νωρίς το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top