Γέφυρα Λονδίνου: Ο 28χρονος Ούσμαν Καν είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης

Στο ίδιο σημείο είχε γίνει η τρομοκρατική επίθεση του 2017 με 8 νεκρούς

Η αστυνομία ερευνά το σπίτι του δράστη στην κομητεία του Στάφορντσιρ, στην κεντρική Αγγλία- βίντεο Reuters

Ο 28χρονος Ούσμαν Καν είναι ο δράστης της χθεσινής αιματηρής επίθεσης με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Τρεις ακόμη, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν.  Ο ίδιος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. 

Συναγερμός σε Λονδίνο-Χάγη-Παρίσι: Δύο επιθέσεις, τρεις νεκροί, μία σύλληψη

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Νεκροί δύο πολίτες και ο δράστης

Ο Καν είναι πρώην κρατούμενος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία.

«Το πρόσωπο ήταν γνωστό στις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατικές παραβάσεις. Ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018» διευκρίνισε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπάσου.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στην κομητεία του Στάφορντσιρ, στην κεντρική Αγγλία, όπου διέμενε ο δράστης.

Είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε ομάδα που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση

Ο Καν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για τη συμμετοχή του σε τρμοκοκρατική ομάδα εμπνευσμένη από την Αλ Κάιντα, που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να σκοτώσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Το 2017 είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση στο ίδιο σημείο

Η χθεσινή επίθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική», συνέβη στο ίδιο μέρος όπου είχε γίνει και πάλι τρομοκρατική επίθεση τον Ιούνιο του 2017, όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50. Αυτή ήταν μια από τις φονικές επιθέσεις στη Βρετανία για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκείνη τη χρονιά.

Δεν καταζητείται άλλο πρόσωπο

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο της έρευνας, αλλά αυτήν την στιγμή δεν ψάχνουμε κάποιο άλλο πρόσωπο σε σχέση με την επίθεση αυτή», υπογράμμισε ο Νιλ Μπάσου.

Ωστόσο ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να εξακολουθήσει να βρίσκεται «σε επαγρύπνηση» και «να συνεχίσει να αποφεύγει» τη ζώνη αυτή της βρετανικής πρωτεύουσας στην οποία βρίσκονται πολλά γραφεία και τόποι εξόδου, η οποία θα παραμείνει περικυκλωμένη από την αστυνομία «για κάποιο διάστημα». 

Ο δράστης είχε πάει σε διάλεξη απ' όπου ξεκίνησε την επίθεσή του 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας αυτός παρευρέθηκε χθες σε διάλεξη που είχε διοργανωθεί στο Fishmonger's Hall, ένα κτίριο που βρίσκεται στη βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε την επίθεσή του. Μετά ο δράστης συνέχισε την επίθεση και πάνω στη Γέφυρα του Λονδίνου, προτού τεθεί υπό έλεγχο από περαστικούς και στη συνέχεια πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, πέντε λεπτά αφότου αυτή ειδοποιήθηκε από τους παρευρισκόμενους στις 13:58 τοπική ώρα (15:58 ώρα Ελλάδος).

Η εφημερίδα «Τhe Times» διευκρίνισε ότι ο άνδρας φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι κατά την παρουσία του στην διάλεξη αυτή που είχε θέμα την επανένταξη κρατουμένων και είχε διοργανωθεί από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top