H Uber έχασε την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο - Τι σημαίνει αυτό

Για ποιο λογο έφαγε «χαστούκι» από την υπηρεσία Μεταφορών

Ένα σύννεφο πλανάται πάνω από την Uber στο Λονδίνο, καθώς η διάσημη εφαρμογή ταξί έχασε την άδεια λειτουργίας της, σε μία από τις πέντε κορυφαίες αγορές της σε παγκόσμια κλίμακα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL), καθώς έκρινε ότι η Uber απέτυχε παταγωδώς σε μία σειρά δοκιμών, που είχαν ως αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών της. 

Τι σημαίνει αυτό για όσους χρησιμοποιούν Uber

Η εταιρεία αν και έχασε την άδειά της, έχει το δικαίωμα να καταθέσει ένσταση και να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της.

Στο Λονδίνο περίπου 45.000 οδηγοί δουλεύουν για τη διαδικτυακή υπηρεσία μίσθωσης ταξί, ενώ συνολικά 3.500.000 επιβάτες εμπιστεύονται την Uber για τις μετακινήσεις τους. 

Για όλους αυτούς δε θα υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή μετά την απώλεια άδειας της Uber. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία όπως έκαναν και πριν.

Για ποιο λόγο έχασε την άδεια η Uber

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Uber είχε λάβει δίμηνη παράταση για την άδεια λειτουργίας της. Στόχος της ήταν να λάβει μακροπρόθεσμη άδεια και όχι συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις, προκειμένου να καταφέρει να εγγυηθεί συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στους 45.000 οδηγούς της.

Ωστόσο η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου είχε άλλη άποψη, καθώς διαπίστωσε πως μία αλλαγή στα συστήματα της Uber, επέτρεπε σε μη πιστοποιημένους και ελεγμένους οδηγούς να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους σε άλλους λογαριασμούς Uber.

Η πρακτική αυτή μεταφράζεται σε περίπου 14.000 «παράνομες» και «απατηλές» διαδρομές από τα τέλη του 2018 έως και τις αρχές του 2019.

Παράλληλα η υπηρεσία TfL διαπίστωσε ότι οδηγοί της Uber που είχαν απορριφθεί ή ήταν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν λογαριασμούς Uber, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των επιβατών.

Η Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου τονίζει πως αν και η απόφαση αυτή δε θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από εκείνους που χρησιμοποιούν την Uber, οι κανονισμοί υπάρχουν για να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Τι απαντά η Uber

H διάσημη υπηρεσία διαδικτυακής μίσθωσης ταξί σχολιάζοντας την απόφαση της TfL τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Uber, με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών. Πρόσθεσε ακόμα πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειες», χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφαση της Υπηρεσίας Μεταφορών του Λονδίνου.

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως 24% των πωλήσεων της Uber έρχονται από το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Πολλοί θεωρούν πως αν η ένστασή της δε γίνει δεκτή, τότε θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στην αγορά.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, ο στόχος της υπηρεσίας TfL δεν είναι να στερήσει από τους κατοίκους του Λονδίνου τη χρήση του αγαπημένου τους app στην καθημερινότητά τους, αλλά περισσότερο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Uber, αναγκάζοντάς την να συμμορφωθεί και να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις στον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top