«Πνίγεται» η Βενετία: Η στάθμη του νερού έφτασε το 1,87μ.

Την κλιματική αλλαγή κατηγορεί ο δήμαρχος

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμυρίδα της τελευταίας πεντηκονταετίας βρίσκεται η Βενετία, καθώς η στάθμη των νερών έφτασε σήμερα το 1,87μ. 

Το 1966, η στάθμη του νερού είχε φθάσει τα 194 εκατοστά, στη χειρότερη πλημμυρίδα που έζησε ποτέ η πόλη των Δόγηδων. 

Ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνάρο, μέσω Twitter προειδοποίησε τους κατοίκους για το φαινόμενο, προσθέτοντας πως όλος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

Ανακοίνωσε ακόμα ότι έχει κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απέδωσε τις πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή. 

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ένας άνδρας, 78 ετών, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία όταν τα νερά πλημμύρισαν το σπίτι του. 

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου γέμισε νερά, ενώ ντόπιοι και τουρίστες περιφέρονται σε αυτή με σωσίβιες λέμβους. Τα νερά εισχώρησαν και στον καθεδρικό ναό, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. 

Κλειστοί παραμένουν σήμερα παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέες βροχοπτώσεις όχι μόνο στη Βενετία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. 

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη λιμνοθάλασσα η Βενετία πλήττεται συχνά από πλημμύρες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Οι Αρχές της πόλης θέλουν εδώ και χρόνια να εγκαταστήσουν ένα σύστημα προστασίας καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ολοένα και συχνότερα πλημμύρες, όμως από το 2003 το πρότζεκτ κατασκευής 78 πλωτών τειχών καθυστερεί λόγω υπέρβασης των προβλεπόμενων εξόδων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top