Ιστορική συμφωνία ΕΕ - Κίνας για την προστασία προϊόντων

Ποια ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνονται

Τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ από τις απομιμήσεις και το σφετερισμό, ολοκλήρωσαν η ΕΕ και η Κίνα. 

Αυτή η ιστορική συμφωνία αναμένεται να αποφέρει αμοιβαία εμπορικά οφέλη και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές. Ανταποκρινόμενη στη δέσμευση που αναλήφθηκε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο του 2019, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί απτό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, και αντανακλά την ανοικτή στάση και την προσήλωση αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων.

Για το θέμα, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν δήλωσε, «τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους.

Οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, καθώς εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα ανταμείβουν τους γεωργούς. Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει την εμπορική μας σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας, καθώς και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές».

Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευθούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως η φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία, επίσης προϊόντα όπως Cava, Champagne, Irish whiskey, Münchener Bier, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα σε νομικό έλεγχο. Από πλευράς Ε.Ε., θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top