Βολιβία: Επανεξελέγη ο μακροβιότερος Πρόεδρος, Έβο Μοράλες

Πάει για θητεία 19 ετών - Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «νοθεία»

Το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας δίνει στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες τη νίκη απευθείας από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Συγκεκριμένα, έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα. Στην πρωτεύουσα Λα Παζ ξέσπασαν επεισόδια στον δρόμο, με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι θέλουν τη Βολιβία μια ελεύθερη χώρα και πως δε θέλουν να ζουν σε δικτατορία.

Βολιβία: Νέα επεισόδια μετά τις προεδρικές εκλογές

Κάρλος Μέσα

O Κάρλος Μέσα

Η διαφορά 10,56% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής -στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια- σημαίνει πως δε χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία». Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα».

Ο Έβο Μοράλες

Ο Έβο Μοράλες

Επαναληπτική ψηφοφορία στην περιφέρεια Μπένι τον Νοέμβριο

Μια εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι το 0,01% των ψηφοδελτίων στην περιφέρεια Μπένι κηρύχθηκε άκυρο και ότι θα προγραμματιστεί επαναληπτική ψηφοφορία εκεί τον Νοέμβριο. Η ίδια διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της εκλογικής επιτροπής στην Μπένι εξήγησε ότι περίπου 500 πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά.

Aντικυβερνητικοί υποστηρικτές κατέβηκαν στους δρόμους της Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν

Aντικυβερνητικοί υποστηρικτές κατέβηκαν στους δρόμους της Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν

Μακρά προεδρική θητεία… 19 χρόνων για τον Μοράλες 

Ο Μοράλες, ήδη ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στη Λατινική Αμερική, εξασφαλίζει έτσι τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ως και το 2025, ή συνολικά 19 χρόνια.

Ο Κάρλος Μέσα διεμήνυσε ωστόσο ότι αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, που τόνισε πως περίμενε, και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όλη την εβδομάδα καταγράφονται διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, με γραφεία της εκλογικής επιτροπής και του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και εμπρησμών.

Στους δρόμους οι πολίτες από τη Χιλή έως το Χονγκ Κονγκ

Το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που συνεχάρη τον Μοράλες για τη νίκη του.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων

«Η κυβέρνηση του Μεξικού συγχαίρει [τον Μοράλες] για τη νίκη του και του εύχεται κάθε επιτυχία στη νέα θητεία του», ανέφερε ο Μαξιμιλιάνο Ρέγες Σουνίγα, Μεξικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μέσω Twitter.

ΟΑΚ και ΕΕ: Οργανώστε δεύτερο γύρο αν απαιτείται 

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν χθες τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο - εάν απαιτείτο, θα διεξαγόταν τη 15η Δεκεμβρίου - για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στην εκλογική διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του πρώτου γύρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top