Απειλή Ερντογάν προς Κούρδους: «Αν δεν φύγετε θα λάβω τα μέτρα μου»

Προειδοποίηση Μόσχας σε Κούρδους: «Φύγετε από τη «ζώνη ασφαλείας»

Η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αν οι δύο συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα που προβλέπουν την αποχώρηση μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τη βορειοανατολική Συρία δεν τηρηθούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Νέα εκεχειρία 150 ωρών

«Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα διέκοψε την επιχείρηση αυτή την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προέβλεπε την αποχώρηση των YPG από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε από μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν»

Και την Τρίτη, ο Ερντογάν κατέληξε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια άλλη συμφωνία με βάση τους όρους της οποίας η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Με βάση τους όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, Ρώσοι και Σύροι στρατιώτες θα αρχίσουν να περιπολούν σήμερα σε ορισμένους τομείς στα σύνορα.

Προειδοποίηση Μόσχας σε Κούρδους: «Φύγετε από τη «ζώνη ασφαλείας»

Νωρίτερα, η Ρωσία προειδοποίησε  τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσο-τουρκική συμφωνία που προβλέπει την αποχώρησή τους από την περιοχή στην οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας». 

Η προειδοποίηση της Μόσχας έγινε λίγη ώρα προτού δυνάμεις ασφαλείας από τη Ρωσία και τη Συρία επρόκειτο να ξεκινήσουν να επιβλέπουν την απομάκρυνση των μαχητών των YPG και των όπλων τους τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μια πλήρης απομάκρυνση των YPG θα αποτελέσει νίκη για τον Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο την εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής από τη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας- Συρίας προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top