Τραμπ: «Θα πλήξουμε οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες»

Η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ

ΗΠΑ-Τουρκία

«Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την χθεσινή του προειδοποίηση να πλήξει οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε την Κυριακή την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία, δίνοντας με αυτήν του την απόφαση το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη γειτονική της χώρα επιτιθέμενοι στους Κούρδους μαχητές.

Χθες, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι «κακή ιδέα».

Εξέφρασε την ευχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.

«Δεν έχουμε στρατιώτες, ούτε Στρατό οπουδήποτε κοντά στην περιοχή της στρατιωτικής επίθεσης. Προσπαθώ να τερματίσω τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Μιλώ και στις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ με tweet του.

«Κάποιοι θέλουν από εμάς να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε από την αρχή έναν καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Άλλοι λένε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, αφήστε τους Κούρδους να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες (ακόμη και με την οικονομική μας βοήθεια). Εγώ λέω, να πληγεί η Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις αν δεν τηρήσουν τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τούρκος ΥΠΕΞ: Θα ανταποδώσουμε εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top