Αργεντινή: Στο δικαστήριο ένας... ουρακοτάγκος

Μια απόφαση που αλλάζει τα πάντα

ουρακοτάγκος

Η πιο περίεργη δικαστική απόφαση σε υπόθεση habeas corpus -ατομικής αυτοδιάθεσης- πάρθηκε στην Αργεντινή, όταν στο δικαστήριο παρουσιάστηκε μια υπόθεση που αφορούσε όχι άνθρωπο αλλά ένα αξιαγάπητο ζώο.

Η Σάντρα, ένας 33χρονος ουρακοτάγκος, ο οποίος ζούσε στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες από το 1994, επιχειρήθηκε να ζευγαρώσει με το Μαξ, έναν αρσενικό ουρακοτάγκο που της έφεραν γι' αυτό το σκοπό στον περιφραγμένο χώρο της. Η Σάντρα αρνήθηκε να κάνει σεξ με το Μαξ, προτιμώντας να κάθεται μόνη της στη βροχή, έξω από το κλειστό κλουβί της, γεγονός που άρχισε να επηρεάζει τη συμπεριφορά της. 

Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Σάντρα ανέλαβε μια φιλοζωική οργάνωση του Μπουένος Άιρες, με σκοπό να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για το ζώο.  

Το χρονικό της δικαστικής απόφασης

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μπουένος Άιρες ως προσφυγή για ατομικά δικαιώματα εκτός συντάγματος και το 2015 η Αργεντινή δικαστής, Έλενα Λιμπερατόρι, βρέθηκε μπροστά στην πιο περίεργη υπόθεση της ζωής της. To αίτημα για habeas corpus απορρίφθηκε, καθώς είναι μια ιδιότητα που μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, η δικαστής Έλενα Λιμπερατόρι, έκρινε, στις 21 Οκτωβρίου 2015, ότι η Σάντρα «δεν είναι άνθρωπος, αλλά είναι ένα μη-ανθρώπινο πρόσωπο» και διέταξε την πόλη του Μπουένος Άιρες να «κάνει ότι πρέπει ώστε να προστατευτούν οι γνωστικές της ικανότητες».

Η Σάντρα στον ζωολογικό κήπο / AP Images

Η απόφαση ήταν πρωτοφανής, καθώς στα περισσότερα νομικά συστήματα του κόσμου, τα ζώα θεωρούνται αντικείμενα χωρίς ατομικά δικαιώματα, ή ως περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει και όχι ως υποκείμενα με δικαιώματα. 

Η απόφαση δημιούργησε σάλο και έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα με το οποίο κανείς δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν: το νομικό στάτους ενός ουρακοτάγκου. Στον Αστικό Κώδικά της Αργεντινής αναφέρονται δύο σχετικές κατηγορίες «προσώπων»: τα «πρόσωπα με ορατή υπόσταση» (αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα όπως οι ανήλικοι και οι ανάπηροι) και τα «πρόσωπα με ιδεατή υπόσταση», όπως οι εταιρείες. Το άρθρο 51 λέει ότι τα «πρόσωπα με ορατή υπόσταση» έχουν «χαρακτηριστικά ανθρώπινα σημάδια». Σε όλον τον κώδικα δεν υπάρχει πουθενά κατηγορία «μη-ανθρώπινων προσώπων».

«Είναι πλάσματα που αισθάνονται», δήλωσε η Αργεντινή δικαστής. «Με την απόφασή μου, ήθελα να πω στην κοινωνία κάτι καινούργιο: Ότι τα ζώα είναι πλάσματα που αισθάνονται και ότι το πρώτο τους δικαίωμα είναι η υποχρέωσή μας να τα σεβόμαστε», είπε η Λιμπερατόρι, η οποία έχει μια τεράστια φωτογραφία της Σάντρα στο γραφείο της.

Το 2017, αφού μελετήθηκαν οι εκθέσεις πολλών ειδικών, η Λιμπερατόρι αποφάσισε ότι ο καλύτερος προορισμός για τη Σάντρα θα ήταν ένα καταφύγιο στη Φλόριντα, στο οποίο ζουν 21 ουρακοτάγκοι και 31 χιμπατζήδες. Ο πιο διάσημος συγκάτοικός της εκεί, θα είναι ο Μπάμπλς, ο χιμπατζής του Μάικλ Τζάκσον…

Η Σάντρα δεν θα αφεθεί εντελώς ελεύθερη, στην Αφρική, καθώς έχει γεννηθεί και έχει ζήσει όλη της τη ζωή σε αιχμαλωσία και κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο γι' αυτήν.

Το ταξίδι της Σάντρα θα διαρκέσει 11 ώρες. Θα πάει πρώτα στο Κάνσας, σε καραντίνα και αφού της γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, θα μεταφερθεί στο νέο της σπίτι. «Ανησυχώ λίγο για το ταξίδι της, αλλά είναι για καλό. Όταν εγκατασταθεί, θα προσπαθήσω να την επισκεφθώ», λέει η Λιμπερατόρι.     

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top