ΗΠΑ: Αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και αποστολή δυνάμεων στον Κόλπο

«Στερείτε τρόφιμα και φάρμακα από τον μέσο Ιρανό»

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ και Ιράν μετά την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ριάντ, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό η παραγωγή, στερώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% της ημερήσιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου

Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή του Κόλπου.

Το Ριάντ δείχνει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μετά την επίθεση

Ιράν: «Όποια χώρα μας επιτεθεί θα γίνει πεδίο μάχης»!

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ενίσχυση της αεράμυνας του σουνιτικού Βασιλείου.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει «μια δραματική κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας». Τόνισε δε, πως για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση «η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών του Βασιλείου».

Οι αμυντικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή «θα επικεντρωθούν κυρίως στην αεροπορία και στην πυραυλική άμυνα».

Τέλος, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αριθμός των στρατευμάτων θα είναι «περιορισμένος».

Αυτά είναι τα drones που «χτύπησαν» πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Έτοιμοι για πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ; Ένταση μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ιράν: «Στερείτε τρόφιμα και φάρμακα από τον μέσο Ιρανό»

Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για απόπειρα των ΗΠΑ «να στερήσουν από τον μέσο Ιρανό πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα», κάνοντας λόγο για κίνηση που είναι «ένδειξη απελπισίας των ΗΠΑ».

«Όταν επιβάλλουν επανειλημμένα κυρώσεις εναντίον του ίδιου θεσμού, αυτό σημαίνει ότι έχει αποτύχει η απόπειρά τους να γονατίσουν το ιρανικό έθνος υπό “ τη μέγιστη πίεση”» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε ακόμα τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία και να «τερματίσουν τον οικονομικό τους πόλεμο εναντίον του Ιράν», ενώ διεμήνυσε πως την Τετάρτη θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης --τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top