Η στιγμή που ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ χτυπά την Αλβανία

Τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων - Δύο δονήσεις με διαφορά 11 λεπτών

Δείτε video ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού αλλά και τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά 11 λεπτών σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αλβανία.

 

 

Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 17:04 και είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο στην Αδριατική Θάλασσα, 34 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Αυτοκίνητα κόπηκαν στα δύο έξω από το πανεπιστήμιο Γεωλογίας. Φωτογραφία:Hektor Pustina/Associated Press
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Twitter μερικά λεπτά μετά τη διπλή σεισμική δόνηση, βλέπετε τον κόσμο να έχει βγει στους δρόμους

 

Πάνω από 20 τραυματίες - Κατέρρευσαν σπίτια

«Δεν υπάρχουν νεκροί. Έχουμε περισσότερους από 20 ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ή από σοβάδες ή έπαθαν κρίση πανικού», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Λίγο νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.

Zημιές σε κτίρια μετά τη διπλή σεισμική δόνηση.Φωτογραφία:Hektor Pustina/Associated Press

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφανίσαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.

Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου

Καταστροφές σε αυτοκίνητα μετά τους σεισμούς των 5,8 και 5 Ρίχτερ που έγιναν με διαφορά 11 λεπτών.Φωτογραφία:Hektor Pustina/Associated Press

Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Κέρκυρα

Αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού».

Λέκκας: Έχει ενδιαφέρον η συνέχεια της δραστηριότητας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας, εξήγησε πως οι «δύο δονήσεις έγιναν αισθητές σε έναν ευρύτερο χώρο της Αλβανίας, της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. Εκείνο το οποίο έχει σημαντικό ενδιαφέρον είναι η συνέχεια της δραστηριότητας, καθώς είναι αρκετά σπάνιο να εκδηλώνονται δύο ταυτόχρονα σεισμοί, στην ίδια ζώνη σε διαφορετικά βάθος. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η επιτήρηση της περιοχής., δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να υπάρξει και συνέχεια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top