Τυνησία: Πέθανε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπεν Άλι

Ζούσε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία μετά την ανατροπή του

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από τη ζωή του Μπεν Άλι 

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι. Ο έκπτωτος πρόεδρος της Τυνησίας πέθανε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου ζούσε εξόριστος μετά την ανατροπή του, το 2011.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του επιβεβαίωσε τον θάνατό του, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος δικηγόρος του Μπεν Άλι, ο Μουνίρ Μπεν Σάλα είχε ανακοινώσει τον θάνατό του, επικαλούμενος πληροφορίες από την οικογένεια και τον γιατρό του. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πού θα γίνει η κηδεία του.

Ποιος ήταν το Μπέν Άλι

Ο Μπεν Άλι ανήλθε στην εξουσία στις 7 Νοεμβρίου 1987, με «ιατρικό πραξικόπημα» εναντίον του πατέρα της τυνησιακής ανεξαρτησίας, του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, που είχε αυτοανακηρυχθεί ισόβιος πρόεδρος. 

«Έπρεπε να αποκαταστήσω το κράτος δικαίου (...) Ο πρόεδρος ήταν άρρωστος και ο περίγυρός του ολέθριος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση το 1988.

Ο Μπεν Άλι (που προηγουμένως είχε υπάρξει στρατηγός, επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας, υπουργός Εσωτερικών και την εποχή του πραξικοπήματος ήταν πρωθυπουργός), επέβαλε πολύ γρήγορα το δικό του καταπιεστικό καθεστώς. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Τυνησία για πάνω από 20 χρόνια, ενώ ο περίγυρός του κατηγορήθηκε για διαφθορά και νεποτισμό.

Στηρίχθηκε στον μηχανισμό της αστυνομίας για να καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση, κυρίως εκ μέρους των ισλαμιστών, και για να φιμώσει τον Τύπο και τα συνδικάτα. 

Ωστόσο ο ίδιος υπερηφανευόταν ότι βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του και μετέτρεψε την Τυνησία «σε μια σύγχρονη χώρα, παράδειγμα για πολλά σύγχρονα φιλικά έθνη».

Ο Μπεν Άλι έχαιρε της υποστήριξης μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, καθώς θεωρούταν «ανάχωμα» απέναντι στους ισλαμιστές και επειδή συνέχισε την πολιτική χειραφέτησης των γυναικών που είχε ξεκινήσει ο Μπουργκίμπα.

Η αρχή του τέλους για τον Μπεν Άλι ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Η ανεργία, η φτώχεια, η διαφθορά και η περιθωριοποίηση ολόκληρων περιοχών ήταν στην κορύφωσή τους.

Την ημέρα εκείνη, ένας νεαρός πτυχιούχος, πλανόδιος πωλητής φρούτων και λαχανικών, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ήταν η σπίθα που πυροδότησε την εξέγερση.

Μετά από έναν μήνα διαδηλώσεων και περίπου 300 νεκρούς, το καθεστώς κατέρρευσε. Ο Μπεν Άλι, η σύζυγός του και ένας από τους γιους του διέφυγαν στη Σαουδική Αραβία.

Από τη ζωή του στην εξορία δεν διέρρευσε στον Τύπο σχεδόν τίποτα. Μόνο μερικές φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο Instagram η κόρη του, Νεσρίν.

Το 2018 ο Μπεν Άλι δικάστηκε ερήμην στην Τυνησία για ανθρωποκτονία, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε πολλαπλά ισόβια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top