Την βίασαν, έχασε το μωρό της και την κατηγορούν για ανθρωποκτονία

Στο εδώλιο για δεύτερη φορά μια 21χρονη από το Ελ Σαλβαδόρ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται για δεύτερη φορά μια 21χρονη γυναίκα, η οποία έπεσε θύμα βιασμού, έμεινε έγκυος κι έχασε το παιδί. Η γυναίκα κατηγορείται για τη δολοφονία του νεογέννητου βρέφους της και κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή.

Η Έβελιν Ερνάντες γέννησε όταν ήταν ακόμα έφηβη. Τον Ιούνιο του 2017 καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ κι ενώ η 21χρονη είχε βρεθεί ήδη 33 μήνες στη φυλακή. 

Η γυναίκα δηλώνει αθώα και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. 

Στη δεύτερη αυτή δίκη, το κατηγορητήριο έχει αλλάξει και πλέον κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με επιβαρυντικές περιστάσεις και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 30 – 50 χρόνια. 

Στις 6 Απριλίου 2016 η Ερνάντες γέννησε σε μια τουαλέτα νεκρό το μωρό της. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης Κοχουτεπέκε και συνελήφθη για ανθρωποκτονία. 

Η νεαρή γυναίκα είχε καταγγείλει στις αρχές πως έμεινε έγκυος μετά από βιασμό, αλλά, όπως είπε ο δικηγόρος της, πλέον δε θέλει να μιλά γι’ αυτό γιατί μένει σε μια περιοχή, όπου ελέγχεται από συμμορίες και φοβάται τα αντίποινα. 

Έξω από το δικαστήριο δεκάδες διαδηλωτές φωνάζαν συνθήματα υπέρ της 21χρονης, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος για τις αμβλώσεις, που είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο. 

Στο συντηρητικό καθολικό Ελ Σαλβαδόρ, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ως 8 ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης αλλά, στην πραγματικότητα, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης. 

Σήμερα, τουλάχιστον 16 γυναίκες βρίσκονται στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ λόγω αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών πάντως, πέντε γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για παρόμοιες υποθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες. Ωστόσο σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης, μεταξύ του 2000 και του 2014 συνολικά 147 γυναίκες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ως και 40 ετών για τέτοιες υποθέσεις.

Το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει το ρεκόρ καταδικών γυναικών για αμβλώσεις στη Λατινική Αμερική.

Ο δικαστής διέταξε χθες να αναβληθεί η διαδικασία, διότι ένας μάρτυρας κατηγορίας δεν προσήλθε. Η ακροαματική διαδικασία θα επαναληφθεί σήμερα στις 09:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται επί των ημερών του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Μολονότι υπάρχουν άλλες έξι χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική οι οποίες απαγορεύουν απολύτως τις αμβλώσεις, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει για τις πολλές καταδίκες γυναικών. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν το 2017 από το Ελ Σαλβαδόρ να κηρύξει μορατόριο στην εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις και να επανεξετάσει τις υποθέσεις γυναικών που φυλακίστηκαν για τέτοια εγκλήματα. Αλλά οι προσπάθειες να υιοθετηθεί νέος νόμος, να αρθεί η απόλυτη απαγόρευση, αποδείχθηκαν άκαρπες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top