Εμιλιάνο Σάλα: Υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στη σορό του

Νέα στοιχεία οχτώ μήνες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

Σε υψηλά επίπεδα μονοξείδιου του άνθρακα φαίνεται ότι εκτέθηκαν ο Εμιλιάνο Σάλα και ο πιλότος του μέσα στο πιλοτήριο του ιδιωτικού αεροσκάφους, λίγο πριν την πρώση του στο στενό της Μάγχης τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η αποκάλυψη του Συνδέσμου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) έρχεται οκτώ μήνες μετά το δυστύχημα, το οποίο συνέβη μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Αργεντίνου επιθετικού από την Νάντη στην Κάρντιφ για 15 εκατ. ευρώ. 

Ο αδικοχαμένος ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλα/ Φωτογραφία AP

Η σoρός του Σάλα βρέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου και η νεκροτομή έγινε την επομένη, στη Βρετανία. Η σορός του Βρετανού πιλότου, Ντέιβιντ Ιμποτσον, δε βρέθηκε ποτέ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AAIB, το ιδιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε στις 19:15 μμ. (GMT) της 21ης Ιανουαρίου και ακολούθησε την προγραμματισμένη πορεία του σε ύψος 5.500 ποδιών μέχρι που βρέθηκε σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από το νησί Γκέρνζι, γύρω στις 20.02 μμ. Σε εκείνο το σημείο ο πιλότος ζήτησε άδεια από τον Πύργο Ελέγχου για να πετάξει χαμηλότερα, ούτως ώστε να διατηρήσει την ορατότητά του. 

Του δόθηκε άδεια να πετάξει στα 5.000 πόδια κι όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να πετάξει χαμηλότερα, ο Ιμποτσον απάντησε αρνητικά. 
Η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου ήταν στις 20:12, όταν ο πιλότος ζήτησε και έλαβε άδεια να ξαναπετάξει σε χαμηλότερο ύψος. 

Τα στοιχεία των ραντάρ έδειξαν ότι το αεροσκάφος έστριψε αριστερά και δεξιά, κατέβηκε γρήγορα και ανέβηκε ταχύτατα λίγα λεπτά πριν την πτώση του, στις 20:16. 

Σύμφωνα με την AAIB, στο σημείο εκείνο, την ώρα της πτώσης, υπήρξαν καταιγίδες, μερικές εκ των οποίων αρκετά ισχυρές.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι εξετάζεται και η νομιμότητα της άδειας του πιλότου. 

Ο δικηγόρος Ντάνιελ Μαχόβερ, της οικογένειας Σάλα, σχολίασε ότι «τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που βρέθηκαν στο σώμα του Εμιλιάνο εγείρουν πολλά ερωτήματα για την οικογένεια. Πώς πέθανε θα καθοριστεί κατά την έρευνα σε εύθετο χρόνο. 
Η οικογένεια πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια λεπτομερής τεχνική εξέταση του αεροπλάνου. Η οικογένεια και το κοινό πρέπει να γνωρίζουν πώς το μονοξείδιο του άνθρακα ήταν σε θέση να εισέλθουν στην καμπίνα».

Για την μελλοντική αεροπορική ασφάλεια όλων πρέπει να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες και ήδη ανοίγει μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία, ενώ η οικογένεια του Σάλα ζήτησε από το ΑΑΙΒ να διασώσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους χωρίς καθυστέρηση».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top