Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει τη μεταναστευτική στρόφιγγα

Εκβιάζει...μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Τουρκία βρυχάται και απειλεί τους πάντες μετά τις κυρώσεις. Την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τη μεταναστευτική στρόφιγγα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα απαντήσει αν επιδείξουν εχθρική στάση.

Η Τουρκία εκβιάζει...μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Να σας πω αυτό, εάν η Τουρκία δε συνεχίσει αυτόν τον αγώνα (για μετανάστες) με μεγάλη αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δε θα αντέξει ούτε για έξι μήνες» λέει ο Τούρκος υπουργός, Σουλεϊμάν Σοϊλου. 

Ο εκβιασμός είναι ήδη φανερός. 

Όπως είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Γιώργος Κουμουτσάκος, μόνο τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν οι ροές κατά 30%. Μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο έφθασαν 3.200 μετανάστες έναντι 2.130 πέρυσι.  Και με αυξανόμενες τάσεις στην περιοχή του Έβρου.

Η Άγκυρα επιμένει στα δικαιώματά της στις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζεται για απαντήσεις.

«Το έχουμε τονίσει με κάθε μέσο ότι στην Ανατολική Μεσόγειο θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων» υπογραμμίζει ο αντιπροέδρος Τουρκίας. 

«Γνώμονας μας το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών.

Η Άγκυρα απέκλεισε, πάντως με NAVTEX περιοχή 10 ναυτικών μιλίων γύρω από το Καστελόριζο για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Όσον αφορά στα F35 και γενικώς τις αμερικανικές κυρώσεις ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι αν οι ΗΠΑ επιδείξουν εχθρική στάση η Άγκυρα θα απαντήσει με δικά της βήματα.

«Έγιναν κάποια βήματα για να εμποδιστεί το προσωπικό μας, το παρακολουθούμε. Αλλά για να μας αποκλείσουν από το πρόγραμμα (F35) δεν έχει γίνει βήμα» λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Δείτε ολόκληρο το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top